Barnets faser

Ordet “fas” får man höra väldigt mycket som förälder. Det är olika utvecklingsfaser hit och dit. “Det är bara en fas” har många sagt till både mig och Joakim. Joakim är så trött på ordet fas just nu så han bara suckar när någon nämnder det. När det gäller barn så verkar allt bara vara olika faser. En del är man beredda på och en del inte.

Faser som ingen förälder är riktigt beredd på förens man är där

Jag ska inte ha på mig vantar-fasen
Den eviga kampen med vantarna. Av någon anledning verkar det som att det värsta som finns i hela vida världen är att ha vantarna på sig. Eller så är det bara himla roligt att dra av sig dem. Hemma har vi testat med olika sorters vantar, olika storlekar och osv. Allt för att Melissa inte ska lyckas få av sig dem. Men hennes stora mål i livet just nu är att dra av sig vantarna. Hon är ju målmedveten i alla fall!

Vägra bli matad- fasen
Det här med att få en sked in i munnen verkar vara bland det värsta som finns! Det spelar ingen roll vem som försöker. Så fort en sked kommer mot munnen så vreds huvudet bort. Det spelar ingen roll hur hungrig man är, det är händerna som gäller. Att äta själv är det som gäller! Men att vara envis är ju bra!

Ställa mig upp i stolen- fasen
Kvickt som attan så ställer hon sig upp i stolen. Visserligen är hon kort men så mycket bättre utsikt får hon inte av att ställa sig upp i stolen. Jag förstår inte varför hon ska göra detta. Och få sitta ner igen efter att ha ställt sig upp verkar vara det värsta i hela världen! Fy vad elaka vi är som föräldrar som sätter ner henne igen. Men det är ju bra, hon strävar uppåt och låter ingen trycka ned henne 😊

Kasta allt på golvet-fasen
Åååh, alla barns favorit eller? Det dunsar, skramlar, smackar och låter när något träffar golvet. Så roligt. Och dessutom får man uppmärksamhet, jippie! Kan det bli bättre än så? Visst att man är lite beredd på att det kommer, men inte i den utsträckningen. Mat, leksaker, mobiler, fjärrkontroller, ja precis allt hamnar på golvet. Vilka små forskare barn är egentligen, frågan är om de undersöker gravitationen eller vart bristningsgränsen för en förälder går?

Stå och kolla när någon duschar-fasen
Duscha ifred kan man ju glömma numera. Av någon anledning är det väldigt spännande att stå och kolla när någon duschar. Om det är vattnet, ljudet, eller att titta på en naken person som är mest intressant det kan jag inte säga. Men dunka med händerna mot glasdörrarna är så roligt! Små inspektörer är de allt!

Bara äta mammas mat- fasen
Det här med att alla andras mat ser bättre ut än ens egen. Visst, jag hade inte heller velat sitta och äta någon majsgröt när någon annan sitter och äter potatisgratäng och kyckling. Däremot blir det att en själv inte får äta så mycket då alla grönsaker hamnar i Melissas mun istället för min egen. De är kulinariskt medvetna och vet vad de vill stoppa i munnen, vilket är i princip allt.

Vill inte vara på golvet – fasen
Alla föräldrars mardröm! När de små bara ska vara i knät eller i famnen hela tiden. Detta i kombination med “jag kan inte sitta still-fasen” är ingen höjdare. Fast de har ju bara oss föräldrar i åtanke när de gör det, om mamma eller pappa går runt och bär på mig hela dagen behöver de ju inte gå till gymmet, eller hur? Så omtänksamma de små är!

Måste ha någons hand i ansiktet för att somna- fasen
Det här med närhet är så viktigt säger alla. Och det tar absolut barnen fasta på. Melissa vill inte somna om hon inte har någons hand i ansiktet, mammas är populärast (inte för att det är någon tävling men ändå). Inte alltid jättesmidigt som förälder. Men det gör väl inget för det kan ju vara den mystiden man får (enligt pappa)😊

Jag är trött men vägrar somna- fasen
Övertrött barn? Ohja, varje dag. Inte vill man ju missa något roligt. Detta leder till att man däckar i maten eller vartsomhelst. Speciellt efter att ha varit tjurig och besvärlig en stund. Men vad gör man inte för extra uppmärksamhet och lite tålamodsträning för mamma och pappa?🙈

Toalettborste-fasen
Den roligaste leksaken är inte mobilen eller surfplattan, låt mig presentera TOALETTBORSTEN! Så fort badrummet är öppet så är det toalettborsten som gäller. Den bästa leksaken någonsin, till mamma och pappas stora förskräck! Det är klart att de tänker på sin hälsa, vilket immunförsvar de kommer få efter att ha slickat lite på toalettborsten!🤣

Ni med barn, har era barn eller har haft några speciella faser?😊

25 thoughts on “Barnets faser

Add yours

  1. Hehe, jag gillade detta inlägget. Jag har inte barn själv men kan tänka mig att det medför en hel del “faser” när man har barn. Roligt att du har listat dessa här. Finns tydligen många =)

  2. Det är sånt ord som bara finns bland de som är omkring barn ”olika faser”. Men ordet ”faser” finns ju även när man kommer upp i ålder. Man säger ju att man har olika ”faser i livet” 🙂

  3. Ha ha, vilket underbart inlägg, jag gillar hur du vänder allting till något positivt i slutändan. Drog verkligen på smilbanden när jag drog mig till minnes vår småbarnsperiod

  4. Oj oj oj! Haha tror många kan relatera till det du skriver. Det är så mycket som ”de” inte berättar om innan man skaffar barn. Det är många överraskningar på vägen ☺️ // Petra Elisabeth

  5. haha,, skrattar gott. Nu är mina barn vuxna så man glömmer fort. tonåren kom jag däremot ihåg. Så det du har framför dig är Åh vad du är pinsam fasen och ÅH du fattar ingenting fasen. Det brukar komma samtidigt som ett himlande med ögonen och ett uppgivet kroppsspråk. Du kanske själv kommer ihåg det?

  6. Det har du rätt i att många ska vara viktig Petter och komma med alla möjliga tänkbara råd och snabbt avlägga en diagnos om allt kring barn. Som förskollärare och utvecklingsledare får man höra både det ena och andra tro mig

  7. Haha små skrattar lite men ja jag har inte barn men småsyskon har jag haft och jag känner igen många av de faser 🙂 Nu vet jag vad jag har att vänta mig. Har hon haft “pappa fasen” än?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: