Ett testamente – för dina önskemål

”Betalt samarbetet med enklaavtal.se”

Även om vi är relativt unga så har jag och Joakim pratat flera gånger om vi skulle skriva ett testamente, speciellt efter att vi fick barn. Det som framförallt rör sig i våra tankar är om det skulle hända oss något innan barnen blir myndiga, vem ska ta hand om dem då?
Visst är det kanske en dyster tanke, men ingen lever för alltid och en olycka kan snabbt vara framme. Så vi funderar på att skriva inbördes testamente – ett testamente för både Joakim och mig där vi skriver ner våra önskemål kring arv men även praktiska saker som uppkommer vid dödsfall. Vi har själva sett hur besvärlig situationen kan bli när en person går bort och det inte finns något testamente. Genom att skriva ett testamente så underlättar det för dem efterlevande – då finns ens vilja nedskrivet i ett juridiskt bindande dokument och de behöver inte fundera kring vad man hade önskat. Att förlora en närstående är tillräckligt jobbigt ändå utan att behöva fundera kring hur personen vill ha sin begravning eller bråk om tillgångar.

Bara för att man har skrivit ett testamente betyder det inte att man inte får ändra sig. Saker och ting kan ändras i livet och då kan man göra tillägg i testamentet eller upprätta ett nytt, det är alltid det senaste testamentet som gäller. Det går bra att skriva ett testamente själv utan någon juridisk person involverad och det finns mallar för det på nätet. Men det finns en del saker som man bör tänka på när man skriver ett testamente för att det ska vara giltigt, till exempel måste det vara i originalversion och att två vittnen måste skriva under. En annan sak som du bör tänka på när du skriver ett testamente är arvsklasserna, enligt arvsrätten finns det en viss arvsordning som styrs av arvsklasserna och där ser du även vilka som har rätt till dina tillgångar om du går bort. På enklaavtal.se får du mer information om vad det innebär att skriva ett testamente, vad du bör tänka på när du upprättar ett och hur ett testamente ska förvaras.

Har ni skrivit ett testamente eller är det ni något ni tänker göra framöver?  

detkaosvikallarvardag

4 kommentarer på ”Ett testamente – för dina önskemål

  1. JAg måste dock varna för alla mallar som finns där ute på nätet – du anar inte hur många felaktiga och otolkbara testamenten vi har sett i våra dagar – just tagna från mallar. Sen ska man ju inte förordna om begravning eller vem som ska ta hand om barnen etc. i ett sådant testamente. För begravningssituationen och allt som efterlevande behöver veta skulle jag rekommendera att använda vita arkivet eller liknande. Man kan också skriva barntestamente – om vem man önskar ska ta hand om barnen för det fall båda föräldrarna avlider samtidigt, men i slutändan är det soc. som måste godkänna personen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
%d bloggare gillar detta: