Bekämpa mördarsniglar

Just nu grönskar det för fullt i trädgården. Igår plockade jag både jordgubbar och smultron, och egna jordgubbar kommer vi definitivt att ha. Dock så kommer det något annat med all grönska också, den ökända mördarsnigeln. Jag hade först tänkt att gå barfota för att plocka bären på kvällen, men jag fick snällt vända om och hämta mig ett par tofflor eftersom jag inte ville riskera att trampa på någon av alla sniglar på kryllade på marken. Nackdelen är att får man en mördarsnigeln så får man många, eftersom de följer efter varandra. De är kannibaler och äter varandra. Och då fick jag nog. Bort med alla mördarsniglar, tänkte jag.

Sagt och gjort, jag gick och hämtade en hink som jag fyllde med vatten. Sedan tog jag på mig ett par trädgårdshandskar och beväpnade mig med en liten spade. Varenda mördarsnigel jag fick syn på åkte ner i hinken. Som tur var hittade jag även några pantersniglar som jag lät vara kvar, eftersom de äter mördarsniglar. Sedan gick jag in och hämtade en sprayflaska som jag fyllde med kaffe. Så nu är plantorna även sprayade med kaffe eftersom det kan avskräcka sniglarna. Idag på morgonen gick jag även ut och hällde ut lite järnfosfatpellets – ett bekämpningsmedel mot sniglar som inte påverkar andra djur.

Nu får jag hoppas att det här hjälper. Dessutom har vi vår igelkott Igor som bor under våra vattentankar, hoppas att han tar sniglarna också nu. Annars får jag väl ta till saxen, som jag dragit mig för att använda, eller så kanske jag gillrar en av de klassiska fällorna för mördarsniglar.

Några sätt att bekämpa mördarsniglar:

 • Snigelfälla – häll öl i en nergrävd skål eller plastbehållare, sniglarna kommer följa lukten och falla ner i ölen, bli bedövade och drunkna.
 • Koppar fungerar som en barriär – koppartråd eller koppartejp, det blir en liten elektrisk spänning mellan snigelns slem och kopparens laddning som gör att snigeln inte kan ta sig över.
 • Klippa sniglarna – snabbaste metoden, bäst att göra på morgon eller kväll när sniglarna är som mest aktiva. Klipp strax bakom huvudet, låt dem ligga kvar eftersom de drar tills sig fler sniglar som du sedan kan klippa.
 • Järnsulfat – när sniglarna ätit pelletsen torkar de ihop på sina gömställen. Järnsulfaten påverkar inte andra djur även om fåglar ibland äter dem. Däremot så äter även pantersnigeln dem.
 • Strö bikarbonat runt växterna som man vill skydda.
 • Skapa en miljö där de inte trivs – håll rent i trädgården, skapa torrmarker med grusskikt och se till att de inte har några gömställen för solen. Plantera blommor som de inte tycker om som till exempel pioner, flox, rosor, daglilja eller vallmo. Vattna direkt på blommorna istället för över hela trädgården, vattna på morgonen och inte på kvällen.
 • Håll utkik efter äggen! En mördarsnigel lägger upp till 600 ägg på en sommar.

Har ni några bra tips på vad man kan göra för att bli av med mördarsniglar?

6 thoughts on “Bekämpa mördarsniglar

Add yours

 1. Oj det där visste jag inte om sniglar 😊 men jag gillar dom verkligen inte dom är ju slemmiga och äckliga urk.

  Hoppas du har fått bort sniglarna nu så du kan gå barfota nu när det är sommar 😊 vilket det hör till

 2. Usch för mördarsniglar. Här har vi klarar oss bra ön så länge, men fy vad de är äckliga. De vill man verkligen inte ha på tomten. Bra tips du kommer med, tack ❤

 3. Mor och far har nästan jämt massor med sniglar. Tror mamma provat det mesta och varje morgon och kväll går på jakt med saxen

 4. usch för sniglar. de är så slemmiga o ävkliga. jag blir rädd varje gång jag ser en svart snigrl och är rädd att trampa på dem

 5. Hualigen för mördarsniglar, neråt landet vet jag de har mycket sådant, men tror överlag att alla har sådana besvär nu. Pappa anv saxen vet ja, men kan man göra det på ett mildare sätt är det ju bättre

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: