Besök hos sjukgymnasten och tips för att underlätta

Idag har jag varit hos sjukgymnasten för bedömning av min foglossning. Jag fick berätta om mina besvär, göra lite skattningskalor över smärtan och vad jag gjorde för att underlätta den. Hon gav mig även ett papper med en människokropp där jag fick rita vart jag har/får ont någonstans. Jag fick även göra lite övningar som t.ex. stå på ett ben och lyfta det andra och säga till när det började göra ont. Efter det fick jag ligga på britsen och hon testade att trycka på olika ställen och röra mina ben på olika sätt med jag låg avslappnad. Det tog bara några minuter tills hon var klar. Hon sa att hon inte behövde göra alla tester för hon ville inte plåga mig i onödan. Det var tydligen väldigt tydligt att det sitter i bäckenfogarna på mig. Framförallt sitter det vid  korsbenet för mig då jag har konstant ont där oavsett vad jag gör, vilket också hon lade märke till när hon tryckte där. Enligt henne brukar man oftast så ”irritation” i de muskler som stabiliserar bäckenet, men jag har även ”irritation” i själva fogarna/lederna. Men hon gav mig många tips vad jag kan göra för att minska smärtan:
  • Främst var ju att undvika sånt som gör ont, vilket inte är så jättelätt.
  • Byta position ofta mellan sittande, stående, och liggande. Även att ändra ställning när man sitter. Just för mig rekommenderade hon att sitta skräddare med kuddar under knäna som stöd. Detta eftersom det ger mer stöd åt korsryggen. 
  • Det är viktigt att benen/bäckenet jämnt när man står och sitter
  • Träning som ökar pulsen är bra eftersom det endorfinerna bidrar till att minska smärtan. Men då är det träning som inte belastar bäckenet, som t.ex. simma på rygg, vattengympa, cykling(så länge man sitter på sadeln) styrketräning med fokus på överkropp. 
  • Värme och massage kan underlätta mycket. Det har det gjort för mig så det tycker jag fortsätta med
  • Gå med korta steg
  • Vila när det behövs och sov mycket👍🏼

Efter mötet med sjukgymnasten hade jag väldigt ont efter att ha gjort övningarna men framförallt att ha gått mellan parkeringshuset och kvinnohälsan vilket inte är alls långt, kanske ca 50 meter totalt? Så jag fick ligga och vila med värmekudden en stund när jag kommit hem. 

Men jag ska försöka följa hennes råd så gott jag kan. Så ikväll har jag och Joakim kört lite hemmaträning. Där jag har fokuserat på överkropp för att inte belasta bäckenet så mycket, och det har fungerat bra. I nuläget kan jag inte träna hemma utan att han är hemma, varför? Jo, för att jag inte kan hämta hantelsetet själv då det väger gör mycket😂 Men jag känner mig piggare i huvudet och kroppen efter träning. Det är något jag har saknat. Förhoppningsvis så känns det bra imorgon också, så att det inte slår tillbaka sen. 
Imorgon är det läkarbesök som gäller, och vi får se vad som händer efter det. 

detkaosvikallarvardag

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
%d bloggare gillar detta: