“Obeliskporten” av N.K. Jemisin

Författare: N.K Jemisin
Förlag: Nordstedts
Utgiven: 2020 (Sverige)
Antal sidor: 395
Genre: Fantasy
Serie: Den söndrade jorden (del 2) Del 1 – Den femte årstiden, Del 3 – Stenhimlen

Handling

Den andra boken i serien om den söndrade jorden. I denna bok får man fortsätta följa Essun som försöker komma till rätta i det nya samhället samtidigt som hon försöker lära sig så mycket som möjligt av sina döende före detta älskare och lärare. Allt för att förstå sin roll i ett krig som hon inte tidigare visste existerade. Men för att vinna behövs en stark orogen. Man får även följa hennes dotter Nassun och hennes resa med sin far som hoppas på att det ska finnas ett botemedel för henne krafter. De kommer till ett samhälle, Funna Månen, som styrs av tidigare väktare, och där lär Nassun känna Schaffa som vill träna henne. Hon känner sig älskad, precis som hennes mamma gjorde när Schaffa var hennes väktare. Men Schaffa berättar inte om sin relation till Essun. De upptäcker snabbt att Nassun är mäktigare än de tidigare trott. Ju kraftfullare hon blir desto mindre vill hon bli botad.

Omdöme

Ännu en spännande och välskriven bok. I boken får man svar på frågor som vad det var som orsakade årstiden och vad det är för krig som pågår under ytan. Man får även lära känna Nassun och man får en förståelse för hur komplicerad relationen mellan Essun och Nassun är. Den bygger upp en riktig spänning inför nästa bok, och man vill veta hur det kommer att gå. Boken visar hur desperata människor blir för sin egen överlevnad men även hur skrämmande och beroendeframkallande makt kan vara.
Boken har ett lite speciellt berättarsätt och det kan ta lite tid innan man som läsare kommer in i det, det är någon som talar till dig som att du är huvudpersonen. Det kan även vara lite mastigt med text då det inte är så mycket radbyten och styckeindelning.

Boken får ⭐⭐⭐

3 thoughts on ““Obeliskporten” av N.K. Jemisin

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: