“Midnattsolens timme” av Cecilia Ekbäck


Fakta:
Författare: Cecilia Ekbäck
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgiven: 2017
Antal sidor: 300
Genre: Historisk deckare

Handling:
Året är 1856. I en avlägsen by vid Svartåsen i Lappland blir tre män mördade – en präst, en konstapel och en nybyggare. Mineralogen Magnus Stille blir skickad av sin svärfar, justitieministern, för att nysta i morden under täckmanteln att han ska kartlägga det mystiska berget. Justitieministern skickar även med sin yngsta dotter, Lovisa, på resan för att straffa henne för hennes olämpliga beteende. De kommer till en by full med hemligheter och invånare som inte vill att de ska utforska berget. Magnus och Lovisa träffar på Ester, en samekvinna som stannat kvar vid Svartåsen för att sörja sin nyligen döda make medan resten av stammen tagit sig till sommarlägret.

Omdöme:
Det är spännande och välskriven bok. Man får verkligen en känsla av tiden som den utspelar sig i. Ojämställdheten mellan män och kvinnor men även mellan folkgrupper. Samerna eller lapparna som de säger i boken ansågs vara ett ociviliserat och mindre värt folk. Det framgår i boken hur människorna i byn påtvingat sin religion på lapparna så de var tvungna att ge upp sin egna och att det var skamligt att ha en relation med en lapp.
Det finns mycket mystik i boken och även inslag av det onaturliga i form av andar. Det är en gripande bok och man vill få svar på alla sina frågor. Personligen tyckte jag att en del saker var lite för uppenbara, men spänningen fanns kvar ändå. Historien hade även sina vändningar som jag tycker är viktigt för en deckare.
En läsvärd bok för dem som gillar deckare.

Den får ⭐⭐⭐

3 thoughts on ““Midnattsolens timme” av Cecilia Ekbäck

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d