“Stenhimlen” av N.K Jemisin

Fakta:
Författare: N.K Jemisin
Förlag: Nordstedts
Utgiven: 2020 (Sverige)
Antal sidor: 415
Genre: Fantasy
Serie: Den söndrade jorden (del 3) Del 1 – Den femte årstiden Del 2 – Obeliskporten

Handling:
Stenhimlen är den sista delen i trilogin om den söndrade jorden. Essun är på resande fot tillsammans med resten av de överlevande från Castrima. Hon måste förlika sig med att insikten att hon inte längre kan använda sina krafter utan att förlora en del av sig själv. Men vid sin sida har hon stenätaren Hoa som gör allt för att skydda henne eftersom hon är en av de få som kan få ett stopp på årstiderna som sliter sönder jorden. Hennes främsta mål är att hitta sin 12-åriga dotter Nassun samtidigt som hon vill skapa fred i kriget mellan mänskligheten och fader Jord genom att återföra det förlorade barnet – Månen. Nassun som har samma förmågor, är inte lika optimistisk som sin mor efter de senaste årens händelser. Det som inte går att förändra måste förgöras. Hon ska se till att världen brinner för det den gjort.
Samtidigt får man som läsare följa med Hoas tillbakablickar till tiden då människorna försökte bemästra magin från jorden för sin egna vinning och hans roll i att månen försvann.

Omdöme:

Precis som alla andra avslutande böcker på en serie så knyter den här ihop säcken och man får svar på alla dem frågor som man ställt sig under läsningens gång. Precis som de andra böckerna så speglar den vad människor är beredda att göra för sin egen överlevnad vilket ibland skrämmer en men samtidigt så är det så verkligheten är. Man gör allt för att överleva.
Ett genomgående tema för alla böckerna i serien är ju rädslan för en person som är annorlunda och hur människor behandlas beroende på hur de ser ut, vilken yrkesroll och hur pass mycket nytta man har av dem. Mycket som egentligen går att applicera på dagens samhälle också.
Jag tycker även att den speglar hur viktigt det är för ett barn att ha någon som älskar den och accepterar den, oavsett vem det är. Men även vad en förälder är beredd att göra för sitt barn.
En bra och välskriven bok som får en att tänka till, framförallt på hur illa det kan gå i framtiden och hur människor behandlas. Ibland kan boken kännas lite mastig eftersom texten inte är så luftig med radbyten och styckeindelningar. Det tog även ett litet tag innan man kommer in i sättet som historien berättas men man förstår samtidigt varför den berättas som den gör allt eftersom man läser, speciellt i slutet av den här boken.

Helt klart en läsvärd och bra bok för dem som gillar fantasy.
Boken får ⭐⭐⭐⭐

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: