“Nio liv” av Emelie Schepp

Författare: Emelie Schepp
Förlag: Harper Collins Nordic
Utgiven: 2020
Antal sidor: 360
Genre: Deckare
Serie: Jana Berzelius (del 6)

Handling:

Ett filmklipp av ung man dyker upp på youtube. Han har en sprängladdning om kroppen, och i en av kommentarerna står det att det sprängs vid klockan nio. Det är samma man, en förre detta gängmedlem, som polisen Mia Bolander förhörde dagen innan angående morden på tre medlemmar i hans tidigare gäng som skedde i Vrinneviskogen några veckor tidigare. Polisen lokaliserar platsen men hinner inte fram i tid innan bomben sprängs. Det är upp till Mia och hennes nya kollega Patrik Wiking att hitta gärningsmannen men det är ingen som vågar säga något om det hänsynslösa gänget. Frågar dem ställer sig – är det samma gärningsman som vid morden?
Jana blir åklagare i fallet med sprängningen och inser att det har en koppling till henne och vad hon gjorde i Vrinneviskogen. Nu måste hon försöka dölja sanningen och hon får oönskad hjälp. Men hon är rädd för att sanningen ska komma fram och att hon ska förlora allt hon har, att hon ska förlora Per. Men efter ett tag inser hon det otänkbara. Någon såg henne i skogen den kvällen.
Samtidigt börjar polisen Henrik Levin som är föräldraledig att se likheterna mellan mordet på en av männen i Vrinneviskogen och den seriemördare som Jana dödade i självförsvar för att rädda hans fru. Henrik är tacksam men samtidigt börjar misstankarna kring Jana gro och han inser att han inte vet så mycket om henne.

Omdöme:

En spännande och välskriven bok. Den är lätt att läsa och texten känns luftig. Serien om Jana är en av mina personliga favoriter när det kommer till deckare. Den innehåller starka kvinnliga karaktärer vilket jag personligen gillar. Som läsare får man följa flera personer under historien vilket gör att man som läsare får olika perspektiv på saker och ting. Och som läsare vet man ofta mer en de personer som man följer, detta bygger upp en spänning kring om sanningen kommer att komma fram eller inte. Det är både spänning kring själva brottsutredningen men också deras personliga relationer. En bra kombination. Och i precis som i de flesta deckare försöker man lista ut vem/vilka den skyldiga är Historien känns trovärdig och är pussel där alla bitar faller på plats i slutet, precis som i de tidigare böckerna i serien.
Förutom att boken är spännande tar det även upp ett väldigt viktigt ämne, nämligen barns utsatthet och hur detta kan utnyttjas i kriminalitet.

Jag kunde inte lägga ifrån mig boken när jag väl börjat läsa så boken får ⭐⭐⭐⭐⭐

3 thoughts on ““Nio liv” av Emelie Schepp

Add yours

  1. Har faktiskt inte läst något av denna författare men efter att ha läst din recension blir jag sugen på att också börja läsa hennes böcker. Hon är ju populär Emelie. Och jag älskar deckare så nu ska jag läsa hennes första, har du recenserat den här? 🙂

    1. Då tycker jag absolut att du ska läsa hennes böcker 🙂
      Nej, jag läste den första långt innan jag började med bloggen. Men skulle det vara intressant om jag skrev en recension om den? 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: