Vilnius 2014 – En annorlunda resa

Jag tänkte bjuda med er på en av de lite mer annorlunda resorna vi har varit på. Så vi beger oss tillbaka till september 2014, och resmålet är Litauens huvudstad Vilnius. Det är inte direkt det vanligaste resmålet och vi hade nog inte ens tänkt tanken på att åka dit om det inte vore för att Joakim skulle tävla i VM i armbrytning.
Jag kan även berätta att här var första gången Joakim var utomlands (förutom en dagstur till Danmark) och andra gången jag flög. Det här var vår första utlandsresa som par och ingen av oss var särskilt resvan!

Vi åkte några dagar tidigare så att vi skulle hinna uppleva och utforska staden lite innan vi skulle vara i en idrottshall om dagarna. Vi hade inte kollat upp någonting om vad vi skulle se eller göra i staden, utan gick runt spontant i staden. En väldigt vacker stad men det var verkligen kontraster mellan gammalt och nytt. Vi bodde på ett nytt hotell i ett område där husfasaderna var slitna och hade skotthål och det kändes som en del balkonger skulle falla ned närsomhelst. Vi vågade ärligt talat inte gå ut om kvällarna.
Gick man över en bro kom man till ett område med stora höghus och köpcentrum så det kändes som att man var i en helt annan stad.

Jag hade börjat plugga på högskolan månaden innan och vi hade spenderat hela sommaren med att renovera lägenheten, så vi var inte överösta med pengar när vi åkte. Dessutom tyckte vi det vore kul att äta lite mat som lokalbefolkningen åt, och vi hade ett iki (deras form av ica) på andra sidan hotellet så vi gick dit och köpte det vi ville ha till lunch och kvällsmat. Självklart gick vi ut och åt också men mestadels bestod våra mål mat av något vi testade från iki. Vi testade till exempel något som vi antog skulle vara en räkröra som bara hade två räkor i sig. Vissa måltider var ju bättre än andra kan vi ju säga! Men hotellfrukosten var god, och det var väldigt fascinerande att se de stora ryska armbrytarna som tog omkring 20 skivor bröd tillsammans med allt annat på sina frukosttallrikar.

Man kan lära sig en del genom att studera lokalbefolkningen. Vi lärde oss att man inte ska gå över övergångsstället när det är röd gubbe även om man varken ser eller hör en bil. De stod så fint och väntade på grön gubbe, och vi förstod snabbt varför. Helt plötsligt kunde en bil svischa förbi i sådan fart att man blivit en fläck på motorhuven om man blev träffad. Taxifärden från flygplatsen till hotellet var den värsta jag varit med om då taxibilen en gång fick lyfte när vi körde över ett litet gupp, ingen höll sig till hastighetsbegränsningarna.
Deras engelska var inte den bästa och ofta fick man mest peka på vad man ville ha i butiker och på restauranger. Vilket ibland ledde till missförstånd, vi fick till exempel med oss en halv tårta när vi bara ville ha en liten bit! Men hela tårtan försvann ändå tillslut 😉

En annorlunda, spännande och rolig resa med mycket skatt! Joakim knep även 11:e plats i sin viktklass.
Det är en resa vi pratar om än idag och den kommer inte försvinna i mängden av andra reseminnen.

Har ni också varit på en lite mer annorlunda resa, utan de klassiska resmålen och där ni bara tar saker och ting som de kommer?

18 thoughts on “Vilnius 2014 – En annorlunda resa

Add yours

      1. Vilnius har jag inte besökt men de andra huvudstäderna i detEstbältet. Verkligen vackra. Häftigt med armbrytning

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: