Känn dig tryggare på vattnet – Båtutbildning

” Betalt samarbete med Svensk Båtutbildning AB”

Det är få saker som slår frihetskänslan av att vara ute med en båt på vattnet. Känna vinden i ansiktet, vattnet som slår rytmiskt mot båten och de fantastiska vyerna. Både jag och Joakim älskar att åka båt, vi äger ingen egen båt men vi drömmer om det. Att kunna ta båten och åka en tur precis vart man vill – vilken frihet. Men med den friheten kommer även ansvar. Det är viktigt att veta hur man ska bete sig ute på vattnet, både för sin egen och andras trygghet. Om en olycka skulle ske kan det gå väldigt illa och därför är det viktigt att bete sig på rätt sätt för att undvika olyckor men även ha kunskap om vad man ska göra om det uppstår.

Kunskap ger trygghet

Det är först när båten blir längre än 12 meter som det blir krav på kustskepparintyg för att få köra båten. Innan dess behövs inga intyg alls. Men personligen tycker jag att alla som har en segelbåt eller lite större motorbåt och färdas på större vatten bör ha ett förarintyg. Du skulle ju inte vilja möta en bilist utan körkort ute på vägen. För att få ett förarintyg behöver man gå en teoretisk båtutbildning. Då får man lära sig navigera, läsa sjökort, väjningsregler, lagar och regler ute på sjön och havet, och vad man ska göra om olyckan är framme. Allt som gör att man känner sig tryggare både som förare och medpassagerare. För den som vill utbilda sig mer erbjuder Svensk Båtutbildning fler kurser:
– Båtpraktiksintyget där man får en praktisk kurs ute på havet tillsammans med en instruktör
– Kustskepparintyget är en fortsättningskurs på förarintyget och båtpraktiksintyget.
– VHF- certifikat där man lär sig använda VHF-anläggningen på båten så man kan kommunicera med andra båtar på korrekt sätt. Bland annat lär man sig anrop och nödanrop.

En smal passage där alla båtar ska igenom – vem har företräde?

Den enda båtutbildning som jag och Joakim har är den seglingskurs vi gick i Kroatien 2017. Men vi båda har planer på att ta varsitt förarintyg framöver. Det känns mycket tryggare att vara och segla på mina föräldrars båt i kroaten då samt så är det ett krav för många som hyr ut båtar. Kurser finns i Stockholm och Göteborg, men de finns även som distanskurser vilket passar oss bättre. Att de dessutom har en utbildningsgaranti vilket innebär att man får gå om kursen gratis ifall man inte skulle klara provet.

Har ni någon båtutbildning? Är det något ni är intresserade av att ha?
I så fall kolla in på www.batutbildning.se och se vad deras kurser kan erbjuda dig

2 thoughts on “Känn dig tryggare på vattnet – Båtutbildning

Add yours

  1. Älskar att vara ute med båt och att segla underbart. Ingen båtutbildning här, men man vet aldrig i framtiden 😀

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: