När börjar egentligen hösten?

Nu har skolorna börjat igen efter sommaruppehållet och många är tillbaka på sina jobb, men några lyckliga få har fortfarande semester. Men det verkar som att många verkar komma in i vardag och rutiner igen, snart är augusti över och september är på intåg och likaså hösten. Men när börjar egentligen hösten? Vad finns det för hösttecken?

Vädret och naturen ändras

Även om jag inte är så förtjust i vare sig mörkret och regnet som hösten burkar föra med sig så tycker jag att det är en fantastisk årstid. Det är en härlig och krisig luft och naturen blir vacker och färggrann. Finns det något vackrare än en solig höstdag? Och jag som gillar stickade koftor och filtar älskar mysfaktorn som hösten för med sig. När man kurar ihop sig med under filt, med tända ljus, eller ännu bättre – en brasa, efter att varit ute. Just nu tycker jag det känns som att vi är i den där knepiga övergångsfasen med kalla morgnar och varmt mitt på dagen- på och av med alla kläder och man vet inte riktigt hur man ska klä sig. Och något färgskifte har jag inte sett på löven än. Den meteorologiska definitionen av höst är när dygnsmedeltemperaturen är under 10 grader men över 0 ett par dagar i sträck, så än är vi inte riktigt där. Men visst har det kommit en och annan höstvind, och någon enstaka dag då man faktiskt tror det är höst. Men än så länge verkar inte heller några fåglar flyga söder ut. Så än så länge får vi hålla kvar vid den ljuva sommaren.

Allt kommer igång igen

Det är väl en av de stora grejer med hösten tänker jag, mycket saker startar upp igen efter sommaruppehållet. Skolan kommer igång, många idrotter, kurse och andra fritidsaktiviteter startar sin hösttermin. Det är många som väljer att ladda om och återuppta sin utmaningar och mål igen. Många som ska gå ner i vikt(mig själv inräknat), börja träna, lägga mer tid på sina hobbies eller andra mål som de vill uppnå. Att serier drar igång igen och kommer med nya avsnitt och säsonger brukar väl också vara ett tecken på att hösten är här.

Maten ändras

När det är höst brukar härliga grytor och soppor ta över efter sommarens mer lätta mat. Det brukar även vara många som ger sig ut i skogen på jakt efter svamp, vilket blir ett inslag i matlagningen. Dessutom innebär hösten även skördesäsong för dem som håller på att odlar själva.

Så när är det höst? När man mysiga, stickade tröjor blir basplagget? När alla aktiviteter och rutiner drar igång? När man gärna myser under en filt framför tända ljus och nya serieavsnitt efter varit ute i den krispiga luften? Eller när man tar med sig varm choklad ut på svampjakten i skogen?

När det kommer till våren så har de flesta koll på alla diverse vårtecken, men vad har ni för tecken på att det är höst?

7 thoughts on “När börjar egentligen hösten?

Add yours

  1. September räknas inte som sommarmånad. Dec-feb är vinter, mars -maj är vår, juni-aug är sommar, sep-nov är höst. Iaf som jag har lärt mej. Det har med dygnstemperaturer att göra när det ska avgöras om ena eller andra årstiden har kommit. Tror det ska vara en snittemp på 10 grader, tre dagar i sträck för att räknas som vår – eller nåt sånt… Jag avskyr hösten, även om den kan vara färggrann och fin. Det är för mycket temperatursvängningar som jag får ont i kroppen av.

  2. Vilket trevligt inlägg! För mig börjar hösten i september. Och så är det alla färger i naturen som först är väldigt vackra och sedan helt plötsligt är typ allt brunt… Inte min favoritårstid, även om jag gillar luften när den är så där frisk och liksom klar.

  3. och jag som tycker det är skönt med höst o lite kallare. ja en del har semestern ännu. jag har återgitt till arbetet för två veckor sen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: