“Gone girl” av Gillian Flynn

Fakta
Författare: Gillian Flynn
Originalspråk: Engelska
Förlag: Modernista
Utgiven: 2013
Antal sidor: 555
Genre: Thriller

Handling
Nick och Amy Dunne är ett par som haft allt. Efter några hektiska år i New York och de båda förlorat jobben så flyttar dem hem till Nicks hemstad i Missouri för att hjälpa till att ta hand om hans sjuka mor. Helt plötsligt har det gått två år och den nya tillvaron blev inte som de tänkt sig. De är allt mer avlägsna mot varandra och när de väl pratar med varandra är det gräl.
På förmiddagen på deras femte bröllopsdag försvinner Amy. I deras hus finns det spår av strid. Misstankarna snabbt faller på Nick som hävdar att han är oskyldig, och följer Amys skattjakt som hon gjort varje bröllopsdag och söker upp personer som terroriserat henne i livet för att försöka hitta den skyldige. Samtidigt så stakar bevisen mot Nick upp sig och Amys dagbok ger en helt annan bild av Nick än den han försöker vara. Han framställs som en hänsynslös man som mycket väl skulle vara kapabel till mord.

Omdöme
En spännande och välskriven bok. Den är skriven i jag-form där man får följa både Nick och Amy, vilket jag gillade. Gestaltningarna är bra och man får verkligen följa med i deras känslor och sinnesstämningar. Jag gillar handlingen eftersom den är väldigt unik och tycker om dess tvister, även om det emellanåt var lite väl orealistiskt. Den har en psykologisk vinkling med manipulation och minutiös planering.
Men även om den är spännande så finns det en del partier som jag tyckte var lite sega och den tappade mig lite mot slutet. Jag tycker att boken förtjänar ett starkare slut. Men helt klart en läsvärd bok om man gillar thrillers.

Mitt betyg ⭐⭐⭐⭐

11 thoughts on ““Gone girl” av Gillian Flynn

Add yours

  1. Tack för boktipset, min serie börjar lida mot sitt slut så behöver nya tips – jag gillar när det skrivs i jagform och att det görs med flera av karaktärerna – så är den serie (en ungdomsserie faktiskt) som jag läst just nu skriven…

  2. Tack för tipset. Just nu har jag läst mycket feelgood, men behöver lite annat. Tycker den lät spännande och ska lägga det på minnet.

  3. Vad kul med lite bok tipps har läst en del biografier nu så ska bli kul att kika in nått nytt🤗

  4. Just den romanen står i min bokhylla och väntar på att bli läst. Nu blir jag sugen på att läsa den ändå och den får nog bli nästa bok på listan. Tack för påminnelsen!

  5. Jag har läst den vet jag, men just nu kommer jag inte ihåg den riktigt.. Har läst fler böcker av samma författare, men gillar nog eg inte hennes sätt att skriva på. Det är något.. Fast nu blev jag sugen på att läsa Gone girl igen så att jag kommer ihåg den, haha!

  6. Jag har inte läst boken men jag har sett filmen som är baserad på boken och tyckte om filmen. Kanske ska ge boken en chans nån gång 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: