”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens

Fakta:

Författare: Delia Owens
Förlag: Bokförlaget Forum
Uppläsare: Anna Maria Käll
Originalspråk: Engelska
Utgiven: Sverige 2020, USA 2018
Antal sidor: 369 alt. cirka 12 timmar lyssning
Genre: En blandning av feelgood, kärleksroman med inslag av deckare

Handling:

När Kya Clark är sex år gammal lämnar hennes mamma deras skjul ute i våtmarken och kommer inte tillbaka. Snart lämnar även hennes syskon och till slut även hennes pappa. Kya tvingas att ta hand om sig själv. Hon lever ensam och i samspel med naturen. Folket i byn kallar henne för träskflickan och det sprids elaka rykten om henne genom åren. Hon undviker annat folk och hennes närmsta vän blir den färgade mannen som har båtmacken. Hon lär sig läsa tack vare en pojke vid namn Tate som söker upp henne och börjar umgås med henne. De delar ett intresse för naturen och Tate blir hennes första kärlek. Men han lämnar henne, precis som resten av hennes familj gjort, för att att börja läsa på universitetet. När ung stilig man hittas död ute vid brandtornet, och det är märkliga förhållanden kring hans död. Snabbt går misstankarna till Kya i mordsutredningen.

Omdöme:

Välskriven bok med vackra miljöbeskrivningar. Den har mycket anknytning till djur och natur, och bra karaktärer. Den innehåller mycket fördomar och visar hur samhället och folk är snabba på att döma. Den belyser klass- och könsskillnader och segeration mellan vita och svarta under 1950 och 60-talet, vilket jag ofta tycker är intressant att läsa om. Trots att det är ett gripande livsöde med mycket ensamhet och sorg, och Kya finner sin egen familj i djuren och naturen i våtmarken, så är boken alldeles för långsam för min smak. Det var inte någon av karaktärerna heller som jag kände att jag knöt an till. Den är rätt förutsägbar på många ställen, men ibland kan det vara precis vad man behöver när man läser vissa typer av böcker. Jag kan ändå förstå varför många tycker mycket om den, även om den inte var lika storslagen hos mig. Det är lite av en mysig feelgood.

Mitt betyg ⭐⭐

detkaosvikallarvardag

5 kommentarer på ””Där kräftorna sjunger” av Delia Owens

  1. Den här boken har fått väldigt bra recensioner, men det var ingen bok för mig. Kanske för långsam, som du skrev. Absolut en väldigt tragisk story, men den fick inte mitt hjärta att klappa.

  2. Men gud vad härligt att du kommer med lite bok tipps nåt jag apsolut kan tänka mej och läsa ❤️

  3. Lät som en lite lagom bok, jag har svårt för fel god böcker men en del kan vara intressanta, det beror på tillfälle.. alltid trevligt med boktips..

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
%d bloggare gillar detta: