“Små eldar överallt” av Celeste Ng

Fakta:

Författare: Celeste Ng
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Originalspråk: Engelska
Översättare: Anna Strandberg
Utgiven: 2019
Antal sidor: 361
Uppläsare: Gunilla Leining
Genre: Drama, relationsroman

Handling:

Boken handlar om familjen Richardsson som bor i Shaker Heights, ett samhälle som är välplanerat, strukturerat och främst består av välbärgade, vita familjer. Den börjar med att deras hus brinner ner efter att den yngsta dottern Izzie tänt eld på det. Under bokens förlopp får man som läsare att följa händelserna som lett till detta. Familjen har ett hus som de hyr ut, och en ensamstående Mia Warren, en fattig konstnärssjäl, flyttar in tillsammans med sin dotter Pearl efter ett kringflackande liv. Moody, den yngsta sonen, blir bästa vän med Pearl och de går i samma klass i skolan. Pearl blir förtrollad av familjen Richardsson, och lär känna de andra barnen Lexie och Tripp. Hon dras mer till familjen Richardsson medan Izzie söker sig mer till Mia.
Mias arbetskamrat Bebe, en fattig ung kvinna som knappt kan språket, försöker hitta sin dotter igen som hon lämnat utanför en brandstation när hon inte kunde ta hand om henne ställer sig Mia på hennes sida. Hela samhället delar sig i frågan, Vem har rätten till ett barn? Hemligheter uppdagas och relationer ställs på sin spets.

Omdöme:

En välskriven bok med spännande karaktärer. Den har en allvetande berättarperspektiv så man får reda på mycket om karaktärerna. Bra miljöbeskrivningar så man får känslan av att bara i ett samhälle som ser perfekt ut på ytan men bakom fasaderna är livet inte så perfekt som det verkar. Boken tar upp skillnader i klass och etnicitet, fördomar, drömmar och vem som har rätten till ett barn. Den var något långsam på sina ställen men det kompenserade de spännande och komplexa karaktärerna för, personligen så kände jag mest för Mia och hennes historia. Slutet var väldigt öppet och får en att fundera på vad som hände sen. En läsvärd bok som väcker en del tankar.

Mitt betyg ⭐⭐⭐⭐

5 thoughts on ““Små eldar överallt” av Celeste Ng

Add yours

  1. Denna har jag också lyssnat på men tror det var förra året. Iaf det är en läsvärd bok och tyckte den var helt okej, men såg dock aldrig twisten som skulle komma mot slutet 🙂

  2. Tack för tipset. Tror det skulle vara en bok i min smak. Lyssnar gärna på böcker men nu håller jag på med en lite tyngre bok. Den om lilla hjärtat.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: