“Spökskrivaren” av Robert Harris

Fakta

Författare: Robert Harris
Förlag: Bokförlaget forum
Utgiven: 2008
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The ghost
Översättare: Anders Bellis
Antal sidor: 263
Genre: Thriller

Handling

Spökskrivaren som skrivit memoarer åt avdankade rockstjärnor och olika halvkändisar blir erbjuden att skriva memoaren för den före detta brittiska premiärministern Adam Lang. Trots att han inte är något insatt i politik går han med på det och flygs till en ö i USA där han ska jobba med memoaren i ett lyxigt hus. Manus som hans föregångare skrivit var bara uppradade fakta och behövdes skrivas om ordentligt. Han får bra kontakt med Adam och hans fru Ruth. Men han börjar inse att han gjort ett misstag. Manuset får inte lämna arbetsrummet, någon raderar manuset från hans dator och hans föregångare dog under mystiska omständigheter. Kort efter han börjat arbeta blir Adam Lang anklagad för att lämnat ut pakistanfödda brittiska medborgare till CIA som torterade dem. Adam Lang som slutit upp bakom USA i kriget mot terrorn verkar ha ett förflutet med hemligheter som är farliga att känna till. Den innehåller politik, internationella relationer, makt, dubbelspel och mord.

Omdöme

En relativt spännande politisk thriller där man får följa en vanligtvis ganska osynlig person. Den är skriven i första person där spökskrivaren berättar vad som hänt. Spökskrivaren har en egen cynisk röst som genomsyrar hela boken. Karaktärerna är bra och känns lite typiska för sina roller men det passar in. Genom bokens gång får man lite ledtrådar och om man är tillräckligt uppmärksam så kan man lista ut en del mellan raderna. Den har ett par år på nacken men den är fortfarande aktuell till viss del, speciellt när det kommer till terrorn och hur mycket som förmodligen mörkläggs.
Den har en del vändningar ända in på slutet och fyndigheter, vilket jag uppskattar.
Boken fick mig dock inte att sitta på nålar som jag vill att en thriller ska göra och den behövde definitivt inte vara längre för då hade den blivit för långdragen. Ärligt talat så har jag lite svårt att bestämma mig vad jag tycker om boken, jag hade nog förväntat mig att känna mer spänning.

Mitt betyg ⭐⭐⭐

4 thoughts on ““Spökskrivaren” av Robert Harris

Add yours

  1. En thriller ska verkligen gripa tag i en och man ska inte vilja sluta läsa. Trist när man önskar sig mer av en bok. Intressant story däremot.

  2. låter lite spännande faktiskt, jag har dock läst väldigt få thriller böcker faktiskt. Fast dom ja läst och som jag fastnat i har verkligen slukat mitt intresse helt, men då har det ofta varit såna som man får välja offret eller gärningsmannen inte en poliskår typ, och ofta ska dom ha varit spännande från första sidan nästan haha. 😍

  3. Den lät spännande. Har fått så många bra boktips nu, och får ta tag i lyssnandet igen. Har varit så mycket annat ett tag så det har kommit på efterkälken lite.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: