“Ur askan” av Leigh Bardugo

Fakta

Författare: Leigh Bardugo
Original titel: Ruin and Rising
Förlag: Gilla böcker
Översättare: Carina Jansson
Antal sidor: 343
Utgiven: 2016
Genre: Fantasy, unga vuxna
Serie: Grisha-trilogin del 3, tidigare recensioner för del 1 och del 2

Handling

Alina överlevde precis den senaste sammandrabbningen med skuggmästaren och håller sig gömd under jord tillsammans med Mal och de få andra grishor som överlevt striden. Skuggmästaren har tagit över huvudstaden och styr Ravka. Alina har redan två av kraftfrämjarna och för att kunna stoppa honom och rädda Ravka krävs den tredje, eldfågeln.
Hon gräver djupare i mysterierna kring Morozovas främjare och sitt band till skuggmästaren, och inser att om hon får kraften från den tredje främjaren också så kan det kosta henne allt.

Omdöme

Den avslutande delen i trilogin. Den har samma uppbyggnad som tidigare böcker med förstapersonperspektiv, rappa dialoger och bra gestaltning av både miljö och karaktärer. Målet är fortfarande att stoppa skuggmästaren och handlingen är både spännande och har ett bra flyt. Stundtals är den ganska så hemsk, men skildrar även kärlek och vänskap. Hittade ett fel i boken som jag utbrast “Åh nej! Det tabben vill man ju inte göra!” Vet inte om det har blivit fel från författarens sida eller översättarens, men det var en sak som fick mig att reagera, men jag kanske är lite väl analytisk ibland. Den har en del vändningar och den där riktigt stora vändningen började jag misstänka redan i bok två så den var inte särskilt överraskande, väldigt bra men inte överraskande. Slutstriden är bra och gripande. Det är ett bra avslut för serien och en bra upplösning. Men för mig blir det lite långt avslut. Det är ju slutet på trilogin så det är ju klart att författaren vill knyta ihop allt och att man som läsare får reda på vad som kommer hända med alla karaktärer man lärt känna. Men det är en bra bokserie som jag kan rekommendera att läsa!

Mitt betyg⭐⭐⭐⭐

6 thoughts on ““Ur askan” av Leigh Bardugo

Add yours

  1. Fantasy är inte min genre men båda barnen gillar det, dock vet jag inte om denna triologin är ngt de fastnar för men jag ska absolut ge dem det som förslag. Tack!

  2. Jag har inte läst någon fantasy, men ser det gärna på film. Däremot älskar min man det. Kan tänka mig att man blir lite “yrkesskadad# då man skriver själv, och reagerar på saker de flesta andra inte hade gjort.

  3. Låter intressant. Är dock själv inte mycket för fantasy. Alla är så duktiga på att läsa böcker. Jag gör det aldrig.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: