Historien med höftledsluxationen är äntligen över!

Idag var alltså dags för Melissas kontroll av höfterna. Jag föddes med en höftledsluxation, vilket innebär att höftkulan inte hamnar rätt i den skålen som ska omsluta den sedan när höftleden växer ihop och jag behövde ha en Von Rosen skena i åtta veckor. Eftersom det är ärftligt så fick vi en remiss till ortopeden två veckor efter att Melissa föddes. På läkarkontrollen på BB så sa de att höfterna var som de skulle, men när ortopeden testade höfterna kände hon ett glapp direkt så det blev diagnos höftledsluxation för henne också. I sex veckor fick hon ha en Von Rosen skena som höll hennes höfter i 90 grader dygnet runt, och en gång i veckan fick jag åka med henne in till ortopeden för att bada henne med en sköterska som höll hennes ben i rätt läge och det var bara under de tillfällena som skenan fick komma av.
När sex veckor gått plockades skenan bort och sen blev kontroll med röntgen vid 6 månaders ålder. När ortopeden kände på henne kände han inget glapp men bilderna var inte så bra som han önskade och vi fick göra ett val. Gipsa hennes ben i rätt läge i ett par månader, en ortos (skena) under nätterna eller vänta och se om höftkulan växer ihop rätt av sig själv. Vi valde en ortos då hon var väldigt aktiv på att krypa och det kändes som ett bra alternativ mot att inte göra något. Hon hade den i fyra månader sedan var det dags för en ny röntgen, höfterna såg bättre – kulan låg bättre i leden och kanterna på leden började växa så att de skulle kunna hålla kulan. Men han var inte helt nöjd, så vi fick fortsätta med ortosen i tre månader till.

Efter de tre månaderna gjordes en ny röntgen, och äntligen blev hon fri! Ortopeden som var en helt annan än den vi haft tidigare gånger tyckte att utvecklingen av höfterna var bra och med tanke på hur duktig hon var på att gå och springa trodde han att det inte skulle bli några problem alls.
Nu är tre årskontrollen gjord. Melissa skötte sig utmärkt vid röntgen och inne hos ortopeden och vilket lyckobesked det blev! Inga fler kontroller framöver! Hon har en lätt överrörlighet i höfterna och lite inåtrotation när hon springer men detta är något som kommer växa bort. Med andra ord är hon avskriven nu! Så himla skönt! Melissa har inte påverkats något direkt av de här behandlingarna, hon har varit glad och aktiv, och det var skönt att det upptäcktes när hon var så pass liten så att det gick att åtgärda tidigt. Men det är otroligt skönt att allt ser bra ut nu och att vi kan släppa den oron! Och vårt yrväder mår toppen!

7 thoughts on “Historien med höftledsluxationen är äntligen över!

Add yours

  1. Åh vad skönt. Måste ha känts bra för er. Barn klarar det då dom inte vet så mycket annat. Bra att dom kollade några extra gånger.

  2. Vilka glada nyheter. Skönt att kunna lägga det bakom sig och att allt löste sig till det bästa. Bra när de kan upptäcka sånt i tid.

  3. Skönt att lägga det bakom er. Jag har själv problem med höftledsatros vilket nu gett någon form av inflammation. Röntgen väntar på mig

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: