“Vägen till London” av Alix Rickloff

Fakta:

Författare: Alix Rickloff
Originaltitel: The Way to London
Översättare: Sofi Rydell
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2018
Antal sidor: 429
Genre: Historisk roman, feelgood

Handling:

Lucy lever ett lyxigt och bekvämt liv i Singapore men när hon orsakar en skandal tvingas hon att åka tillbaka till England. Hon blir en av de sista som lyckas lämna ön innan andra världskriget når dit och hennes mamma och styvfar blir kvar. Efter en omtumlande resa når hon ett krigshärjat och grått England som hon inte varit i sedan hon var liten. Hon får bo hos sin moster på godset i Nanreath Hall och kontrasten mot hennes tidigare liv är en chock. När hon träffar Billy, en pojke som evakuerats från London, och han ber henne hjälpa honom att åka till London och hitta hans mamma, säger hon ja. De rymmer och reser tvärs över landet tillsammans. Resan som skulle vara enkel och ta henne till mannen i London som kan vara henne biljett till drömlivet Hollywood i USA, blir mer komplicerad än hon först trodde när Billy hittar på det ena och det andra och när en man som hon stött på tidigare i Singapore dyker upp.

Omdöme:

Boken är välskriven och har ett bra flyt som gör att man flyger över sidorna. Både miljöbeskrivningarna och saker som inträffar ger verkligen känslan av England under andra världskriget och det känns verkligen att författaren har gjort sin research, vilket är otroligt viktigt när det är en historisk roman. Karaktärerna har djup och jag kan inte låta bli att le åt Billy med hans tuffakillen fasoner, rappa tunga och diverse påhitt samtidigt som han är en riktig mjukis. Jag tycker verkligen om att Lucy har skinn på näsan och inte är rädd för att jaga sina drömmar. Under berättelsens gång växer en vänskap fram mellan Billy och Lucy och han får henne att bryta ner muren som hon rest på grund av sin komplicerade och kärlekslösa relation med sin mor. Hon mognar mycket under deras resa när hon får se allt som kriget fört med sig och möter olika personer och deras livsöden. Dessutom kommer Michael, en före detta soldat, som hjälper dem längs vägen och han vågar utmana henne och får henne att ställa sig frågan – vad vill hon egentligen? Även om handlingen är en fysisk resa till London är det lika mycket en resa för Lucy att finna sig själv. Boken bjuder på humor, kärlek men även en del sorg och svärta. En bra feelgood helt enkelt!

Mitt betyg ⭐⭐⭐⭐

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: