“Vårt liv är inte vårt” av Orest Lastow

Vårt liv är inte vårt av Orest Lastow

Fakta:

Författare: Orest Lastow
Förlag: Hoi Förlag
Utgiven: 2022
Antal sidor: 447
Uppläsare: Rolf Arsenius
Genre: Science fiction/Deckare
Serie: PetraHertz-trilogin Del 1

Handling:

När Lundastudenten Ulla rensar efter sin morfar, som hittats mördad under mystiska omständigheter i sin lägenhet, finner hon kvarlämnade anteckningar som totalt förändrar bilden av honom. Den till synes anonyme taxiföraren från Iran visar sig överraskande nog ha bedrivit avancerad forskning tidigare i livet. Ulla, som själv inlett sin bana inom fysiken, får ta del av hans teknik som med rätt handlag kan manipulera både tid och rum.
Samtidigt hittar tre äventyrare på Antarktis en gigantisk svävande digital klocka omgiven av ett ogenomträngligt kraftfält. Och en annan forskare, Angus, upptäcker på sitt håll ett fenomen kring en signal med frekvensen 1.0 PetaHertz, som kan penetrera all materia.
Ulla och Angus inser att de tillsammans måste förstå hur allting hänger ihop. Men det är bråttom. Under tiden som de söker svaren på sina gåtor pågår ett stort fysikaliskt experiment som kan orsaka en global katastrof – om ingen stoppar det.

Omdöme:

Det här är författarens debutroman, och det märks på vissa bitar när det kommer till de språkliga kring gestaltningen och dialogen. Ibland är det något krystat, övertydligt och information som jag som läsare undrar vad jag ska göra med. Handlingen däremot är riktigt spännande och jag fascineras av alla idéer. Bland att om man åker tillbaka i tiden för att ändra på en sak så kan det få katastrofala konsekvenser någon helt annanstans. Det märks att handlingen är genomtänkt. Boken utspelar sig under en period på 40 år så det gäller att hänga med i hoppen. Fysik är ett huvudelement i boken och det tog ett litet tag innan jag kom in i termerna, men när jag vant mig var det inte några problem att hänga med. Eftersom alla huvudpersoner i boken är fysiker så är det förståeligt att det kommer många tekniska termer och alla siffror bidrar med en viss känsla och ton i boken, men ibland blev det lite för mycket. I alla fall när jag lyssnade på den. Tror att det hade varit en helt annan upplevelse att läsa boken. Det är en del av boken som jag upplever skulle ha kunnat kortats ner oerhört men samtidigt få samma effekt, och det blev lite konstigt för mig som läsare när de karaktärerna fick så stor del precis i början av boken men inte hade någon mer betydelse senare.
Huvudkaraktärerna är verkligen sina egna, känns som typiska fysiker fast ändå väldigt olika, och det är spännande att följa deras livsöden och hur deras liv vävs samman.
Jag rekommenderar att läsa boken istället för att lyssna på den eftersom den kräver mer koncentration. Boken passar personer som gillar spänning, är intresserade av tid och rum och existentiella frågor.

Mitt betyg ⭐⭐⭐


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: