“En av oss står på tur” av Karen M. McManus

Fakta
Författare: Karen M. McManus
Originaltitel: One of us is next
Originalspråk: Engelska
Förlag: Gondol
Översättare: Klara Lindell
Utgiven: 2022
Antal sidor: 400
Uppläsare: Ella Schartner
Genre: Samtida skönlitteratur, thriller, unga vuxna
Serie: En av oss, del 2. Recension på del 1 finns här
ISBN: 9789189516908

Handling
Ett år efter Simons död tar någon upp facklan för att hans arv på Bayview High. Men denna gång är det inte en app utan att lek – sanning eller konsekvens. Ett hemligt nummer som skickar ut meddelanden till eleverna, en spelare utses i taget men den får inte berätta att den är utvald och precis som vid sanning eller konsekvens får den göra ett val. Antingen får den hemliga avsändaren avslöja ens största hemlighet eller så väljer spelaren konsekvens och får utföra handling som den hemliga avsändaren bestämmer. Och om någon vägrar delta avslöjas dess hemlighet.
Men leken får en snabb vändning när den leder till att en av eleverna dör. Maeve, hennes bästa vän Knox och Pheobe som var den första som blev utsatt för spelet bestämmer sig för att försöka lista ut vem den hemliga avsändaren är.

Omdöme

En spännande bok där man letar efter varenda ledtråd kring vem som är den skyldige. Den är precis som föregående bok skriven i första person och denna gång får man som sagt följa Maeve, systern till Bronwyn som var med i första boken, Knox som är hennes bästa vän och Pheobe. Ett perspektiv som jag tycker passar boken bra. Även i denna bok tycker jag att författaren har lyckats fånga ungdomskulturen, stressen och kraven som finns i det sociala livet. Karaktärerna är lätta att ta till sig, men mitt hjärta klappar mest för Maeve. Handlingen är enkel men samtidigt spännande och alla trådar knyts ihop mot slutet. Nya vänskapsband formas, känslor uppdagas och det är en gripande upplösning. Det var även kul att de som var huvudkaraktärer i förra boken även är med i denna som bikaraktärer.
En bra uppföljare men tycker ändå att första boken var snäppet vassare.

Mitt betyg ⭐⭐⭐⭐

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: