“Kodnamn – PAM” av Petra Malm

Fakta

Författare: Petra Malm
Förlag: Bazar förlag
Utgiven: 2022
Uppläsare: Petra Malm
Antal sidor: 219
Genre: Självbiografi
ISBN: 9789180061117

Handling

Petra Malm är den första kvinnliga operatören i specialförbandet SOG, inriktat på underrättelse och strid. Under kodnamnet PAM åker hon i över ett decennium på otaliga hemliga högriskuppdrag och det är först nu, som civil, som hon kan prata om delar av det hon upplevt som operatör.
En bok om hennes resa inom det militära, om svårigheten att vara kvinnlig pionjär i en manlig värld där man är maximalt utsatt och där kraven är nära gränsen för det möjliga och om hur du som civil kan jobba med begrepp som är centrala inom det militära, som tillit, motivation och lojalitet.

Omdöme

Jag läser väldigt sällan självbiografier men denna var jag väldigt intresserad av. Språket är enkelt, koncist och träffsäkert. Det är en inspirerande historia om allt Petra varit med – de påfrestande uttagningarna, livet som soldat och diskrimineringen som hon fått utstå för att hon är kvinna. Hur allt detta har påverkat henne som person och hennes privatliv. Det märks att det är mycket känslor bakom och det är speciellt att höra Petra läsa upp sin egen bok, och det blir verkligen hennes ord. Det hade varit intressant att få veta mer om de operationer som hon medverkat i, men det är förståeligt att mycket utav det är sekretessbelagt och går man in med inställningen att få läsa mycket om dem så kommer man nog bli besviken. Ibland kunde den även lite upprepningar och några partier kunde minskas ner, men tycker ändå att den är läsvärd. I boken är det mycket fokus kring motivation och självkännedom, och det uppkommer flera frågeställningar som går att tillämpa i sin egen vardag. Jag och Joakim lyssnade på denna i bilen under vår semester och den har lett till ett flertal diskussioner. Det finns flera saker jag kommer ta med mig från boken i jakten på mina egna drömmar.

Mitt betyg ⭐⭐⭐⭐

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: