“I päronträdets skugga” av Caroline Twamley

Fakta

Författare: Caroline Twamley
Förlag: Seraf förlag
Utgiven: 2022
Antal sidor: 364
Uppläsare: EvaMaria Oria
Genre: Feelgood, samtida och historisk roman
ISBN: 9789189522091

Handling

År 1943 hotas den lilla fiskebyn Glemmebeka av de tyska soldaternas närvaro. Var gång Elin ser sin far och lillebror ge sig ut med båten knyter det sig i magen. Kommer de att återvända? Och när kommer soldaterna att stiga iland?

Nästan 80 år senare reser den nyskilda Rosalie till stugan i Glemmebeka för fyra veckors efterlängtad semester på egen hand. Men den trasiga relationen till barnen tär på henne och när hon lär känna Kristin, som är hennes raka motsats, börjar hon ifrågasätta sina val i livet.

På vinden hittar Rosalie en dagbok som beskriver ett helt annat liv i Glemmebeka. Men vem är kvinnan som skrivit? Och hur är hon kopplad till Rosalies nyvunna vän Kristin?

Omdöme

En välskriven och hjärtevärmande feelgood. Boken utspelar sig både i nutid och dåtid och man får följa Rosalie och Elin, två parallella historier som vävs samman på ett sömlöst sätt. Språket är vackert och har ett flyt som gör det lätt att följa med i och gestaltningen är målande. Jag får känslan av de skriande måsarna och den salta brisen från havet. Karaktärerna är sina egna och lägger sig nära hjärtat, och det är kul att Rosalie och Kristin kommer så bra överens trots att de är olika till sättet och att de hjälper varandra. Handlingen är fängslande och innehåller familjerelationer, rädsla inför kriget, förbjuden kärlek och sorg. Det är framförallt de historiska bitarna som fångar mig mest och Elins historia flätas in på ett bra sätt genom dagboken. Boken berör och för med sig en salig blandning av känslor. Den är en perfekt semesterläsning och det var extra kul att Glemmebeka är inspirerad av Glommen som ligger nära Joakims föräldrars stuga så det blev en utflykt dit i sommar.

Mitt betyg ⭐⭐⭐⭐

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: