“Himmel över Alaska” av Kristin Hannah

Fakta
Författare: Kristin Hannah
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2020
Original språk: Engelska
Original titel: The Great Alone
Översättare: Camilla Jacobsson
Antal sidor: 460
Uppläsare: Anja Lundqvist
Genre: Samtida skönlitteratur
ISBN: 9789100186081

Handling

Det blir inte första gången trettonåriga Leni flyttar när hennes impulsive pappa bestämmer att familjen ska bosätta sig i Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Leni hoppas att tillvaron ska bli bättre i den ärvda stugan i vildmarken – så mycket stormigare kan det i alla fall inte bli. Den första tiden verkar lovande och familjen acklimatiserar till samhället och naturen. Till och med hennes mamma, Cora, som inte verkar skapt för vildmarkslivet tar sig an deras nya livsstil. Leni får till och med sin första vän. Men när vintern kommer sänker mörkret sig över familjen och det blir en kamp för överlevnad och inte bara från den hårda naturen.

Omdöme

Detta är den första boken jag läser av Kristin Hannah men det kommer definitivt inte bli den sista. Boken är välskriven och det är ett bra flyt i språket. Miljöskildringarna är otroligt vackra och träffande och jag kan verkligen känna dragningen som Leni har till Alaska och dess hisnande, men hänsynslösa natur. Berättelsen är gripande och berör en på djupet. Relationerna är komplicerade och den stora som frågan Leni ställs inför när hon ser sina föräldrars dysfunktionella förhållande är “Är det så här som kärlek ser ut?” Det är mycket känslor i denna bok, mor och dotter relationen är riktigt stark och vänskapen till Matthew som är hennes ljusglimtar när allt annat känns mörkt. Jag gillar verkligen Lenis karaktärsutveckling genom boken, hur hon växer och lär sig ta hand om sig själv och leva av och med naturen. Det finns några partier som är lite sega, och vid ett tillfälle tänkte jag att boken lika väl kunde ta slut där och undrade vad som skulle härnäst. Men det var ju tur att den inte var slut där, för vilket vackert slut!
Jag kan helt klart rekommendera denna bok.

Mitt betyg ⭐️⭐️⭐️⭐️

4 thoughts on ““Himmel över Alaska” av Kristin Hannah

Add yours

  1. Roligt att du kommer med tips om böcker. Inte mycket för att läsa som jag säkert tidigare har nämnt men det kanske kommer en dag 😉

  2. Känner igen namnet, undrar om jag inte läst något av henne… får kolla! Den här låter bra, får kanske se till att läsa den också 🙂

  3. Tack för tipset. Det är rofyllt att läsa, men har tyvärr tappat det lite. såg att även du skulle till bokmässan på lördag. Ser du mig så kom gärna fram och hälsa 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: