“Säg inget om Lydia” av Celeste Ng

Fakta

Författare: Celeste Ng
Förlag: Albert Bonniers förlag
Original språk: Engelska
Original titel: Everything I never told you
Utgiven: 2021
Antal sidor: 262
Uppläsare: Gunilla Leining
Genre: Samtida skönlitteratur
ISBN: 9789100189891

Handling

Sextonåriga Lydia är sina föräldrars ögonsten. Det är hon som förväntas uppfylla deras grusade drömmar: Marilyns önskan om att bli läkare, som hon fick ge upp när de tre barnen kom, och kinesisk-amerikanske James längtan efter att passa in.

Men en dag kommer Lydia inte ner till frukosten, och hennes säng uppe i sovrummet är tom. När dottern hittas död i sjön i närheten av familjen Lees hem rämnar den sköra värld som Marilyn och James har byggt upp.

Omdöme

Boken har ett bra språk och är välskriven. Däremot kändes det som att det var väldigt långa kapitel för min smak. Som läsare får man följa alla i familjen Lee både innan och efter Lydias död, och man får även följa Lydia och vad som föranledde att hon hamnade i sjön. Och det är just orsaken till varför hon dog som är den stora drivande faktorn i läsningen för min del, även om man genom bokens gång börjar få sina föraningar. Boken är sorgesam och man får följa hur familjemedlemmarna hanterar förlusten. Även om det utspelar sig på1950-1970-talet så tar den upp ämnen som fortfarande är aktuella i dagens samhälle som utanförskap, rasism, könsdiskriminering och svårigheter i familjerelationer. Dock grep inte boken tag i mig så som jag hade önskat och jag hade svårt att komma in i den ordentligt. Historien är sammanvävd på ett bra sätt men emellanåt är den alldeles för långsam i mitt tycke. Det som däremot berörde mig mest var Lydias relation till sin mamma, hur hon tog sig an allt hennes mamma ville bara för att mamman skulle le.

Betyg ⭐️⭐️⭐️

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: