“Det sista experimentet” av Emma Ångström

Fakta

Författare: Emma Ångström
Förlag: Piratförlaget
Utgiven: 2018
Antal sidor: 229
Genre: Thriller, rysare
ISBN: 9789164205490

Handling

En ung kvinna vaknar inlåst i ett mörkt och kallt utrymme. Hon vet inte var hon är. Hon minns inte hur hon kommit dit. Det känns som om hon är levande begravd, som om hon vandrar omkring i en kista långt ner under marken. Någon verkar ha planer för henne, och undan för undan uppdagas den fruktansvärda sanningen.

Sommaren 1995 är den varmaste sommaren på decennier och fjortonårige Dante ska tillbringa lovet i pittoreska Sundborn hos sin excentriske farfar. Där finns också Signe som har en förkärlek för det ockulta och Dantes karismatiska barndomsvän Freja. Men sommaridyllen slås snart sönder och en ny värld öppnar sig när Freja drar in Dante i en virvelvind av svartkonst och okända krafter.

Omdöme

I boken får man följa Dante både nutid och dåtid när han ser tillbaka på sommaren 1995, och man får även följa den inlåsta kvinnan. Jag måste ändå säga att jag gillar dem här perspektiven och de hjälper till att bygga upp en krypande känsla av att någonting kommer att inträffa. Däremot har jag svårt för Dante som huvudkaraktär och känner ingen direkt sympati för honom vilket gör att hans kapitel blir lite segare att läsa, och det hjälper inte att handlingen dessutom känns ganska långsam. Det som är mest spännande att följa är den inlåsta kvinnan. Fast att språket i boken är lättläst fastnade jag flera gånger, bland annat i frågan varför att författaren tyckte att jag behövde veta vissa saker precis där – jag har blivit skadad av mitt eget skrivande när jag läser böcker och det är jag fullt medveten om. Men att mitt i en dialog kastade in vilket färg det är på väggarna utan att huvudkaraktären ser på dem av någon anledning blir konstigt i mina ögon. Jag gillar hur naturen samspelar med sinnesstämningen hos Freja och tycker det är uppbyggt på ett snyggt sätt. Hela boken vävs samman på ett bra sätt och det kom en oväntad vändning, men jag måste ändå säga att jag är något besviken på upplösningen och jag hade förväntat mig mer.

Mitt betyg ⭐️⭐️

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: