“Under svart himmel” av Christina Öhman

Fakta
Författare: Christina Öhman
Förlag: Seraf förlag
Utgiven: 2022
Antal sidor: 266
Genre: Skräck, fantasy
Serie: Under, del 1

Handling

En pojke. En legend. En förhäxad kråka.

Lars känner sig ensam och finner tröst hos en oväntad vän, en kråka som tycks följa honom vart han än är. En mörk vinternatt hör han en knackning på sitt sovrumsfönster, men det är inte kråkan han kommit att kalla Kara, utan en flicka i hans egen ålder. Naken ute i kölden. Flickan lämnar honom inte ifred. Hon fortsätter dyka upp och människor i Lars närhet dör under mystiska omständigheter.

Sexton år framåt fördunklas Lars tillvaro av en sorg från barndomen och han har genom år av terapi accepterat att både kråkan och flickan endast levt i hans fantasi. Till den dag fasaden rämnar, när en kvinna med bekanta, mörka ögon dyker upp vid hans hem. Smutsig och utmärglad säger hon “Jag har hittat dig igen”.

Omdöme

Det här en strålande debut! Språket är naket, träffande och skapar en illavarslande stämning genom hela historien. I några av dialogerna har Christina även låtit några av karaktärerna tala med dialekt vilket ger en charm och dessutom förstärker känslan av att befinna sig i Piteå. Berättarperspektivet är unikt och som läsare sugs man direkt in och vill veta vem detta “jaget” är. Det finns mycket sorg och vemod i historien och vissa delar gör riktigt ont i mig – t.ex. mobbningen som Lars utsätts för i skolan. Jag älskar glimtarna av humorn som finns som bryter av det hela. Handlingen är spännande, obehaglig och twisterna är genomtänkta. Även om jag uppskattar berättarperspektivet skapar det en distans till karaktärerna och jag hade önskat att känna mig närmare dem. Boken är minst sagt obehaglig men jag hade önskat mig mer av det där krypande obehaget som ger en rysningar över hela kroppen. Men jag läste mycket skräck när jag yngre och kanske är något avtrubbad när det kommer just till den där biten, men Christina har lovat mig ännu mer krypande obehag i nästa bok och det ser jag verkligen fram emot!

Mitt betyg ⭐️⭐️⭐️⭐️

Den 10:e oktober kommer Under mörk jord som är nästa fristående bok i serien där man får följa en av de andra karaktärerna från boken.

5 thoughts on ““Under svart himmel” av Christina Öhman

Add yours

  1. Tycker det är roligt när det kommer fler böcker där varje bok har en av karaktärerna i fokus. När jag började läsa handlingen kände jag direkt ett Nej, inget för mig.. men jag vet inte alltså, det låter väldigt spännande på din recension. Jag får nog lägga den på att läsa listan och ge den en chans =)

  2. Åh jag måste verkligen ta och plocka upp den. Har köpt boken men inte läst den än men det får jag ta och göra innan andra delen kommer ut 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: