För er som vill ha en lite läskigare lyssning

Den senaste tiden har jag lyssnat på mycket ljudböcker och att göra en lång recension om varje tar mer tid än vad jag har just nu och därför blir det en lite mer komprimerad version.

Evig natt: en arktisk spökroman av Michelle Paver

Året är 1937 och som läsare får man följa med 28-åriga Jacks dagbok där han lämnar sitt hopplösa liv i London för att ta sitt livs chans att följa med som radiotelegrafist på en arktisk expedition. De beger sig över havet och bosätter sig i en avlägsen vik i Spetsbergen i Norge.
Men den arktiska sommaren är kort och snart kommer mörkret, och något mer. Jack ser en gestalt komma upp ur vattnet. Men vågar inte berätta för de andra. Han kanske bara inbillar sig? Mörkret tilltar och en efter en tvingas expeditionsmedlemmarna att lämna tills det bara är Jack kvar i mörkret, han och det som vandrar i mörkret.
Tyvärr var inte den här så skrämmande som jag hade hoppats, men den är ändå värd att läsa. Det som träffade mig mest var när man fick reda på vad som hänt på platsen tidigare. Passar den som gillar skräck med ensamhet, mörker, vanföreställningar och hemsökelse.

Att de i tid må väckas av Frida Awren Rosesund

Hilda flyr hemmet eftersom hon är gravid och inte vill att hennes far ska upptäcka det. Hon rymmer en natt genom Bergslagens skogar och når utkanten av en by där tvillingarna Lia och Märta bor. De tar hand om henne men uppträder allt mer märkligt.

Johanna förlorar sin man Herman i en tragisk gruvolycka. Hon sörjer, men slåss samtidigt med sitt dåliga samvete eftersom hon blivit förälskad i Georg.
Hennes vän Sofia flyttar in och de tar hand om en flicka som blivit stum och som sägs ha fött ett odjur. Johanna kan inte låta bli att undra om olyckan är hennes straff för att hon haft syndiga tankar och när predikanten Mindor och hans Manda dyker upp i byn dras hon sakta in i den sektlika sammanslutningen.
Vad är det som lurar i skogarna och vad är det som manifesterar sig i kvinnornas marddrömmar?

Den utspelar sig i 40-talets Sverige. Det finns ett krypande obehag genom hela historien och den avslutas med en riktig cliffhanger. Passar den som gillar historisk skräck med folktro, magiska väsen och en gnutta kärlek.

Näckens döttrar av Frida Arwen Rosesund

En fristående fortsättning på boken ovan, men den går lika bra att läsa utan att ha läst den första.

Den unga flickan Rakel hålls undangömd på vinden av sin mor på grund av sitt utseende. Rakel smyger ut ibland om nätterna eftersom hon är en flicka som aldrig sover. Hon stöter ihop med en man som också har svårt att sova om nätterna, maran rider honom och ger honom ingen ro. Mötet med mannen utvecklar sig snart till en besatthet.

Johanna och Georg lever ett stilla familjeliv med döttrarna Vera och Mary. Något är inte som det ska med Mary men bara Georg och den gamla kvinnan Sofia tycks märka det. Johanna börjar arbeta på prästgården och märker snart att det inte bara är levande människor som huserar på gården.

Jag måste ändå säga att den här är mer obehaglig än den förra. Främst för att det är skräck som involverar barn. Ett ondskefullt magiskt väsen i form av ett barn får det alltid att krypa i skinnet hos mig. Historien vävs samman på ett snyggt sätt och man håller andan in i det sista över hur det ska sluta.

Bergtagna av Frida Arwen Rosesund

Detta är en omskrivning av författarens tidigare verk “Förvriden”.

Unga män och barn försvinner i de norrländska skogarna, en man hålls instängd av sin fru i källaren, ett äktenskap är på upphällningen och en flicka kommer tillbaka, en flicka som har blivit vuxen i sinnet och bär på hämnd i sitt bröst.

Jag kan ibland tycka att språket känns lite väl barnsligt vid partierna när följa den lilla flickan Moa, men samtidigt gör det hela ännu kusligare med allt som händer. Som läsare får man följa flera karaktärer och deras livsöden sammanflätas på ett bra sätt. Den innehåller magiska skogsväsen, besatthet och sorg.

Det här var de senaste ljudböckerna som jag lyssnade på med lite mer skrämmande karaktär. Snart tipsar jag även om lite kärlek med magi.

10 thoughts on “För er som vill ha en lite läskigare lyssning

Add yours

  1. Men åh vilka spännande boktips du ger! Böckerna av Frida Arwen Rosensund låter som kuslig spänning precis i min smak. Jag tycker om att läsa pappersböcker, men det kan nog vara värt att testa en ljudbok😊

    1. Kul att de verkar spännande. Jag vet inte om alla finns som fysiska böcker men de är helt klart värda att läsa/lyssna på.

  2. Spännande böcker, tror jag skall ta och se om jag hittar den första. Gillar läskiga böcker men vill ha lite mer verkliga än mystik och naturväsen

  3. Tack för massor av boktips, har aldrig hört om dessa innan så blir helt klart nyfiken och kolla in dem. 🙂 snygg bloggen blev 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: