Släng inte användbar mat!

Jag avskyr att behöva slänga mat och får så dåligt samvete när jag ser mat hamna i soptunnan. Enligt Naturvårdsverket så slänger vi i Sverige cirka 1,3 miljoner ton matavfall per år, och det är hushållen som är värst med cirka 95 kg per person och år! All mat som produceras har någon form miljöpåverkan t.ex. övergödning, vattenförbrukning, utsläpp, besprutning osv. Tänk vad det skulle spara både miljö och plånboken att faktiskt använda det vi har istället för att slänga det.

Här kommer lite tips för att minska matsvinnet

Bäst-före datum är endast en rekommendation, och oftast så är produkten bra och användbar efter det datumet. Titta, lukta och smaka!

Försök att använda hela livsmedlet – Detta gäller framförallt grönsaker. Ofta så slänger vi stora delar av grödan som egentligen går att använda. Till exempel så går det att använda både stocken och de gröna bladen på blomkålen. Det går att göra pesto på morotsblasten. För den som vill lära sig mer om det så rekommenderar jag kursen “Skapa magi med grönsaker” på Köket.se.

Gå igenom kylskåpet en gång i veckan – Genom att veta vad som finns i kylskåpet så minskar risken att köpa på sig för mycket. Dessutom så ser du vad som behöver användas upp och kan planera maten efter det. Om du ska åka bort och vet att något i kylskåpet kommer bli dåligt under tiden du är borta – ge bort det till någon annan som kan använda det. Bättre att det går åt än att det ligger och blir dåligt.

Bara för att något inte ser lika fint ut längre betyder det inte att det inte går använda – Det finns dem som slänger grönsaker och frukter för att de börjar se lite tråkiga ut. Men det går att använda dem ändå. En mjuk och skrynklig paprika funkar jättebra att ha i en gryta. En mjuk morot har oftast mer smak och funkar jättebra att ugnsrosta eller steka. En banan som börjar bli lite brun går jättebra att till exempel göra en banankaka på eller torka i ugnen för att få lite bananchips att ha i yoghurten på morgonen eller som snacks. Den extra citronen som du inte vet vad du ska göra med är bara att skiva upp och slänga i en kanna med vatten så har du citronvatten till maten. Tänk utanför boxen! Det finns massor av alternativ.

Spara den lagade maten som blir över – Jag tror att de flesta inte slänger mat som räcker till matlådor. Men vad gör ni med det som inte räcker till en hel matlåda? Här hemma sparar vi det också. En liten skål med överbliven tacofärs vara perfekt för att göra crepes eller fyllda paprikor i ugn. Det överblivna riset från de senaste rismiddagarna kan tillsammans med lite andra ingredienser bli en risgratäng. Våga spara, frys in och ta fram och komponera ihop något nytt eller komplettera en annan matlåda. Det kan spara tid, miljö och pengar.

Risgratäng gjord på sparat fryst ris, kassler, lök och en skrynklig paprika

Vad gör du för att minska matsvinnet hemma?

19 thoughts on “Släng inte användbar mat!

Add yours

  1. Verkligen HEMSKT hur mycket vi slänger! Nu bor jag ensam så lättare kanske att bara handla det man behöver eftersom man är den enda som handlar. Ge bort mat som kan bli dålig gör jag alltid om jag ska åka iväg:) däremot slängs det väldigt mycket mat där jag jobbar – på förskolan…

    1. Ja, det är nog lättare då för vet du vad som går åt och inte 😊 Det är ju superbra att ge bort det man själv inte hinner använda upp! Ja, skolor överlag slänger nog en hel del mat tyvärr.

  2. Vi har lite olika åsikter om det hemma. Min man köper mängder, gör massor av mat,. Vägrar frysa in och sen står det överfulla kastruller med mat i kylen som ingen äter. Sen skäller han på mig då det inte äts upp. 🙂 Jag handlar mindre, gör mindre portioner och sällan det blir det något över mer än matlåda då. Han tycker jag snålar.

  3. Jag försöker ju laga mat så att jag kan läggs i matlådor så onödigt att kasta mat när man kan använda det i gen ❤️

  4. Ja det slängs otroligt mycket. Tyvärr är jag väl en del av det. Men försöker äta upp så mycket rester som möjligt iallafall och inte handla mer mat än jag behöver.

  5. Vi använder det mesta, men lite avfall blir det ändå tyvärr, trots att vi har en dag i veckan som vi gör restmiddag och restlunch och att vi i övrigt använder rester i matlagningen som ex överblivna grönsaker frukt och köttrester. Men det viktigaste är att man gör det man kan för att slänga mindre.. Bra inlägg..

  6. Ja det va mycket som vi slänger per år 😊 vi kollar var kylskåp ofta . Gör jag för mycket mat så gör jag matlådor och det händer att jag fryser in så man har till lunch när man inte jobbar eller om barnen är hemma från skolan då är det ju bra att ta fram en matlåda och Tina den 😊

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: