Fermentera eget te

För ett bra tag sedan skrev jag om att göra eget te, där det handlade om olika typer av blad som man kan använda för att göra eget te. Nu har jag tagit det hela ett steg längre och testat att fermentera eget te.
Fermentering är en form av jäsningsprocess som förlänger livslängden på livsmedlet, det aktiverar mjölksyrebakterier i livsmedlet – vilket har många positiva effekter, bland annat gör de det lättare att ta upp näringsämnen. Tillvägagångssättet kan användas om man vill göra egna kryddor eller liknande. Fermentering ger mer smak än vanligt torkade växter.

Jag gav mig ut i vår trädgård och plockade på mig blad som jag ville göra te på. Citronmeliss, mynta, smultronblad, hallonblad, jordgubbsblad, svartvinbärsblad och björnbärsblad. När de var plockade och avskölja var det dags för första steget.

Snabbtorkning
Bladen fick ligga och torka i 2-3 timmar, så att vissningsprocessen kommer igång. Egentligen kommer den igång så fort som bladet lämnar plantan. Jag valde att ha dem ute eftersom det var så varmt, men det fungerar bra att ha dem inne också.


Gnugga och in i ugnen
När de timmarna gått var det dags för nästa steg. Jag gnuggade bladen i händerna, smulade dem lite. Genom att gnugga kommer växtsaften ut, och både växten och våra händer har mjölksyrebakterier på sig, så detta göra att det blir lättare för mjölksyrebakterierna att jobba.
De bearbetade bladen hamnade sedan i glasburkar, indelade beroende på vilken tekombination det skulle bli. Locken var lite på glänt, och burkarna åkte in i ugnen på 45 grader. Man ska ha 40-50 grader, för att mjölksyrebakterierna ska få optimala arbetsförhållanden. Om det är för varm dör de, och om det är för svalt är det risk för mögel. De ska vara inne i ugnen tills dess att bladen blir bruna, det kan olika lång tid. Citronmeliss tog bara någon timme, medan svartvinbärsbladen fick vara inne i 20 timmar.Låt torka helt
När bladen är bruna så ska de spridas ut för att torka helt. Jag använde mig av vår frukt- och bärtork. Men det fungerar lika bra att bara breda ut dem på lite bakplåtspapper och låt dem torka i rumstemperatur.
När de torkat helt så smulade jag ner bladen i burkar, och så var teet klart.
Fermenterade och torkade blad och örter ska förvaras lufttätt och skyddat mot ljus.

Smaktestet
Självklart var jag tvungen att testa om se om jag upplevde någon skillnad på vanligt torkade blad mot fermenterade blad, och det var en betydlig skillnad! Teet hade mycket mer arom och smak. Och att fermenterade livsmedel har en positiv effekt på kroppen är ju ett stort plus.

9 thoughts on “Fermentera eget te

Add yours

  1. Du är verkligen så pysslig av dig. Har testat fermenterat kaffe men det föll mig inte i smaken. Lite för syrlig smak för mig.

  2. Men vad roligt att prova på. Nu skulle jag allt haft min trädgård men jag får väl leta efter örter och växter som skulle kunna passa häromkring

  3. Spännande att göra eget te.
    Kul att kunna plocka örter från sin egen trädgård och skapa de smaker man själv vill. Kan tänka mig att experimentslustan blir stor i det läget.

  4. tror jag har pluggat lite om sånt här innan på min utbildning jag gick på. det verkar väldigt intressant och lärorikt 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: