Praktisk och snygg stödmur

“Betalt reklamsamarbe för Heda.se”

Innan vi började bygga på vår tomt var det ett massivt grävarbete som behövde göras. Vår tomt lutade väldigt mycket, och det var mycket jord, eller snarare lermassor som skulle bort. Men eftersom vi tycker att det är väldigt tråkigt med en helt plan trädgård, och ville ha lite liv så valde vi ändå att spara en två kullar och göra en slänt som vi numera har växter i.
Vi behövde bygga en stödmur, dvs. en mur som håller fyllnadsmassor på ena sidan, för att inte leran och jorden skulle hamna i gräset, och för nära huset varje gång det regnade.

Praktiskt och snyggt

Om man har en lutande tomt så kan det finnas flera fördelar med att bygga en stödmur:
– Kunna använda mer av tomtytan.
– Skapa nivåskillnader som ger trädgården liv.
– Ger stöd för rabatter, och minskar risken för erosion. Personligen tycker jag att det är väldigt snyggt med stenmurar, och tycker att det skapar fina avbrott och kontraster i trädgårdar. Heda har ett snyggt och praktiskt utbud av mursten för stödmurar. Det finns tips för vad man bör tänka på när man ska bygga en stödmur, och hur man ska gå till väga. För varje mursten finns det även en instruktion för hur man bygger med just den murstenen, vilket är väldigt praktiskt enligt mig. Murstenarna i Hedas sortiment har låsstavar som håller stenen på plats och underlättar monteringen.

Lånad från Heda.se

Välja rätt stödmur

Det är olika krav på stödmurar beroende på vilken funktion de ska ha. Om det är en krävande miljö med mycket tryck på muren så är det lämpligt att välja ett L-stöd, medan om det ska vara en lite mindre mur i trädgården fungerar de flesta murstenarna bra för att bygga en stödmur.
På Hedas hemsida så går det att läsa om vad deras olika murstenar passar till, och få en massa trädgårdinspiration.

2 thoughts on “Praktisk och snygg stödmur

Add yours

  1. Det där är en hel vetenskap & vi hade turen att ha en fantastisk äldre man som jobbat i många år som hjälpte oss med tomten till sommarhuset. Han hade ett öga för det och sparade stenar under arbetets går som sedan användes på andra ställen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: