Kryssning på Göta Kanal

Vid 9.30 i lördags var vi ute vid gästhamnen i Bergs slussar, och det var därifrån kryssningsbåten skulle utgå ifrån. Vi mötte upp resten i vårt sällskap vilket var mina föräldrar, syskon med respektive och barn, min morfar, min morbror med hans familj och min farmor. Det var min morfar som önskat att familjen skulle åka på Göta Kanal tillsammans, och nu blev det av.

Vid klockan 10.00 gick vi ombord på Wasa Lejon. Det gick bra att ta över barnvagn, till och med vår dubbelvagn på landgången. Eftersom vi meddelat vid bokningen att vi skulle ha med oss hund hänvisades vi till övre soldäck. Jag och Joakim hade förberett oss på att någon av oss skulle få vara ute med Bartolo i regnet som envisades med att närvara även denna dag. Men personalen hade anordnat en plats precis innanför dörren restaurangen på soldäcket så även Bartolo fick vara inne. Det var lite mer folk än vad jag trodde det skulle vara ombord, speciellt i dessa tider. Men vi i vårt sällskap försökte hålla oss för oss själva, och det fanns handsprit utplacerade som de uppmanade alla att använda.

Strax efter klockan 10 påbörjade vi slussningen uppför Bergs slussar mot vår destination Borgensberg. Regnet lugnade ner sig och det gick bra att stå ute och titta på slussning och broöppningen.

Under färden berättade båtens befälhavare om hur kanalen byggts och historiska händelser omkring kanalen. Bland annat om soldaterna som grävt ut kanalen med spadar, eller om en sluss så blev alldeles för kort så den kungliga flottan körde in i slussporten. Vi åkte längs långa vackra alléer och många som gick eller cyklade längs kanalen stannade och vinkade när vi gled förbi på kanalen. Ungefär vid halv tolv serverades förrätten, och vi hade beställt varsin toast skagen. Efter det kom huvudrätten, jag och Joakim valde laxen medan andra tog fläskfilé eller ceasarsallad. Barnen fick pannkakor med mängdvis av grädde. Helt okej mat, det smakade gott men var inget extraordinärt. Men nu är det väl inte just maten man gör kryssningen för. När vi nådde Ljungsbro kom vi till resans första akvedukt. Och jag måste säga att det känns lite speciellt att åka båt över en bilväg. Vädert var kyligt men det hade slutat regna helt så vi kunde vara ute på soldäcket. Njuta av den vackra omgivningen, barnen sprang runt och lekte och Bartolo var nöjd när han fick sitta på en stol och kika över räcket. När vi väl nådde Borgensberg passerade vi resans andra akvedukt, och även Östergötlands enda handdrivna sluss. Vi hade en tjej som åkte bil längs med båten och skötte alla slussningar och broöppningar åt oss.

När vi lade till i Borgensberg hade vi passerat nio slussar, två akvedukter och ett flertal broar. I Borensberg hade vi en halvtimmes paus innan båten skulle vända tillbaka. Vi passade på att promenera lite längs kanalen innan vi gick tillbaka till båten. En del personer lämnade båten och nya klev ombord. Vi hade tur-och returbiljett så vi kunde åka tillbaka till Berg. På vägen tillbaka beställde vi fika, och det smakade riktigt gott med en varm kopp te efter varit ute i kylan. Till skillnad mot se flesta så valde jag en kaka i stället för glass.

Vid cirka 17.30 var vi tillbaka vid vår utgångspunkt i Berg. Vi hade en riktigt mysig tur med trevligt sällskap, och visst hade man kunnat önskat bättre väder så man kunnat sitta ute på soldäck och njuta. Men nu var det ingen som stördes av att barnen lekte eller att Bartolo som kikade runt. Det var en roligt upplevelse, och min överlevnadsinstinkt gick igång lite varje gång man kände att båten var på väg neråt.

10 thoughts on “Kryssning på Göta Kanal

Add yours

  1. Vi alla har ju ett eget ansvar då det kommer till trängsel, och allt går ju att lösa. Mysig dag ni fick tillsammans med familjen. Vi hade Göta kanal precis utanför fönstret då vi var i Karlsborg.

  2. Vad roligt att du tog mig tillbaka till BErgs Slussar och kanalen. Minns att man ibland var så nära kanalväggarna att man kunde ta på dem när man slussade.

  3. Mysigt med en tur på Göta Kanal. Vi har många gånger pratat om en sådan tur, men det är en sån sak som aldrig blir av. Härligt att ni kunde samlas allihop för en dag tillsammans.

  4. Vad spännande det låter! Min man har länge pratat om att han gärna vill åka en bit på Göta kanal och jag skulle absolut vilja uppleva det någon gång.

  5. Men gud så mysigt ni hade det och vad bra att ni fick ta med hunden 🙂 skönt att man kan hålla sej för sej själv med så att man inte är uppe på alla mänskor 😀

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: