Svaret på Wilhelms MR-undersökning

Wilhelm har legat lite över tillväxtkurvan när det kommer till huvudomfånget, vilket medförde att de började misstänka att han hade vattenskalle. Det har varit extra kontroller på BVC, besök på barnakuten, ultraljud på hjärnan och besök hos ögonläkare. I början av juli gjordes en MR-undersökning på hans huvud, och när hela augusti passerat utan att vi fått något svar så bestämde vi oss för att kolla av läget. Vi resonerade att om det varit något akut så hade de hört av sig tidigare, men vi ville ju ändå veta hur läget såg ut.

Igår fick jag tag på en sköterska på barnmottagningen och hon skulle föra vidare till den ansvariga läkaren att ringa mig om svaret på MR-undersökningen. Så idag på eftermiddagen kom samtalet. Hon hade tittat på bilderna, svaret och varit i kontakt med neurokirurgen. Hon berättade att det finns ett ökat utrymme mellan Wilhelms skallben och den yttersta hjärnhinnan (dura mater), utrymmet är mindre än 10 millimeter och anses vara godartat och inget som behöver åtgärdas i nuläget. Men det kan påverka Wilhelms motoriska och neurologiska utveckling som bland annat språket.

Vad kommer hända nu?

Detta kommer följas upp med en årlig kontroll på barnmottagningen där en läkare ska undersöka honom. Extra kontroller för huvudmätning på BVC, varav nästa är i slutet på september. Vi ska dessutom själva ha uppsikt om vi själva tycker att han verkar ligga efter i utvecklingen för vad han bör kunna för sin ålder, detta varierar ju väldigt mycket från barn till barn men om vi upplever att han ligger efter så ska vi ta upp det med BVC och då får han en extra läkarkontroll på barnmottagningen. Vi ska även hålla utkik efter om han får en så kallad solnedgångsblick, blir slö eller förändras emotionellt.

Vår lilla glada pojk verkar inte ett dugg påverkad av detta i nuläget. Han är nyfiken, ålar runt på golvet och ler mot allt och alla. Nu får vi hålla tummarna för att det fortsätter vara så❤

13 thoughts on “Svaret på Wilhelms MR-undersökning

Add yours

  1. Så stor han blivit och så söt❤️❤️❤️ Jag jobbade länge på neurokirurgen bla med barn med hydrocephalus… för de allra flesta som vi fick feedback från gick det väldigt bra. Och som sagt, för er lilla solstråle behöver det inte märkas alls

  2. Så skönt att ni fick svar, nu håller vi tummarna att allt går bra. Skulle han påverkas av det så får jag intrycket av att han har världens bästa föräldrar som gör det allra bästa av situationen för honom. Oavsett så är han en fantastisk liten kille

  3. Vad skönt att ni har fått svar vad härligt att han är helt opåverkad i nu läget tror han kommer må bra vilket som ni värkar vara underbara föräldrar 🙂

  4. Vår kille nummer två låg också alltid över i huvudomfång och vi fick mäta ofta och röntga men det var normalt. Den sista läkaren sa att många pojkar har bredare omfång vilket växer till sig när de blir äldre men att de ff kommer ha lite bredare och större huvud fast då blir det ofta långa också vilket stämde bra på vår son. Idag 20 år gammal är han 191. Men visst är det skönt att de kollar upp dessa små sötnosar

  5. Ohh förstår att det vart blandade känslor för er gälllande samtalet, men eftersom han verkar go och glad och inte visar något så kan ni ju också se om något förändras. Så bra att ni får årlig kontroll. Märkligt tycker jag att ingen hört av sig dock

  6. Man hör ofta mycket negativt om vården i Sverige men jag tycker ändå att det är fantastiskt att vi får så mycket kontroller & uppföljningar. Håller tummarna att det inte blir någon påverkan för era goa lilla kille i framtiden.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: