“Det första chiffret” av Denise Rudberg

Fakta
Författare: Denise Rudberg
Förlag: Bokförlaget Forum /Bonnier Audio
Utgiven: 2019
Antal sidor: 272
Uppläsare: Anna Maria Käll
Uppläsningstid: 8 timmar 7 minuter
Genre: Historisk roman, skönlitteratur

Handling

Året är 1940 och tre unga kvinnors liv förändras för alltid i andra världskrigets Stockholm. Samtidigt som hotet från Nazi-Tyskland växer sig starkare förenas tre kvinnor med väldig olika bakgrund: Signe flyttar från landet till storstaden för ett jobb som husa hos en professor. Elisabeth säger upp sig från sitt jobb under dramatiska omständigheter. Iris flyr från Estland med sina två söner. De väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I en tid då ingen vet var man har den andre och där farliga män med tveksam moral verkar i det fördolda, blir Signe, Elisabeth och Iris livsviktiga för rikets säkerhet.

Omdöme

Precis som många andra av författarens böcker så är boken välskriven och har ett fint flyt. Karaktärerna är lätta att ta till sig, och är sina egna. Gestaltningen är tydlig och målande både kring miljö och karaktärerna, och man får en känsla av 1940-talet. Handlingen är bra, jag gillar verkligen de starka kvinnliga karaktärerna men den griper inte riktigt tag i mig. Boken har sina spännande partier, men mest känns det som att det handlar om kvinnornas livsöden och det är absolut inget fel med det. Jag får lite mer feelgood-vibbar av den än att den ska vara spännande.
Den har varit enkelt att lyssna till, precis en sådan bok som man behöver mellan varven av läsning som kräver lite mer av en. Den har varit intressant, underhållande och fungerat perfekt som ljudbok.

Mitt betyg ⭐⭐⭐

2 thoughts on ““Det första chiffret” av Denise Rudberg

Add yours

  1. Jag har också läst denna (samt del två) och nja, det är inte som Rudbergs andra böcker. Det känns lite banalt på något sätt och jag kom aldrig riktigt in i det. Det känns bara som en transportsträcka till något annat. Sedan håller jag med om att det är intressanta karaktärer som ju är inspirerade av kvinnor från hennes uppväxt om jag förstod hennes sommarprat rätt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: