“En av oss ljuger” av Karen M. McManus

Fakta
Författare: Karen M. McManus
Originaltitel: One of is lying
Översättare: Jan Risheden
Förlag: Gondol
Utgiven: 2021
Antal sidor: 333
Uppläsare: Ella Schartner
Genre: Samtida skönlitteratur, spänning, unga vuxna
Serie: En av oss – Del 1

Handling

Nörden Bronwyn, baseballstjärnskottet Cooper, kriminella Nick och den populära tjejen Addy hamnar alla på kvarsittning tillsammans med tillsammans med Simon. Han som driver About that, en app som riktar sig mot elever på Bayviewhigh och avslöjar deras hemligheter. Kvarsittningen slutar i en tragedi och när det uppdagas att dödsfallet inte var en olyckshändelse står de fyra som misstänkta för mordet på Simon Keller – skolans mest hatade kille, och alla har de hemligheter som de inte vill kommer ut.
Någon annan tar upp facklan efter Simon och deras hemligheter avslöjas en efter en, och de måste arbeta tillsammans för att försöka hitta den som försöker sätta dit dem.

Omdöme

En spännande bok med ett tydligt driv framåt. Gestaltningarna är tydliga och jag tycker den har fått till det där klassiska high school klimatet på ett bra sätt. Även den där förvirringen, känslostormar och den sociala pressen som tillhör tonåren. Men också det här faktumet att ingen gillar Simon men ändå vill alla läsa det som skrivs på hans app och när han dör är det ingen som vill säga att de hade något emot honom, och att alla hatar appen men vill samtidigt läsa allt som skrivs där. Något jag tänker är väldigt aktuellt med alla sociala medier osv. Språket är enkelt, lättsamt och har ett bra flyt. Som läsare får man följa de fyra huvudkaraktärerna i jag-form, vilket jag uppskattar så att man får komma nära deras känslor och tankar. Första personperspektivet kan vara mer förrädiskt än det allvetande och det passar väldigt bra i denna bok. Däremot gäller det att hänga med så man vet vilken karaktär man följer. Karaktärerna är olika, stereotypiska men har ändå drag som gör att de sticker ut lite. Den karaktären som utvecklas mest är Addy som går från att göra precis som hennes kontrollerande pojkvän vill till att stå på sina egna ben. Något jag verkligen uppskattar. Vänskapsbanden som formas av den här händelsen är sådana som inte skapats annars och väldigt starka. Jag hade en aning om hur boken skulle sluta, och min föraning var faktiskt rätt men det är ändå riktigt bra! Boken bjuder på vänskap, romantik och spänning.

Det finns även en serie på Netflix som bygger på boken. Den skiljer sig en del från boken både med utseende på karaktärer, en del av karaktärerna som har en stor betydelse i boken finns inte med och slutet är annorlunda men serien den är ändå bra.

Mitt betyg ⭐⭐⭐⭐

One thought on ““En av oss ljuger” av Karen M. McManus

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: