Midsommarhelgen

Vi startade vår midsommar hemma och efter frukost bar det iväg till Havik, strax utanför Eksjö. Min morfar har haft en sommarstuga där som min morbror har tagit över och gjort om till permanentbostad. Varje år har de som bor och har sommarstugor där ute ett midsommarfirande på gräsplanen framför huset, det är en tradition som varit ända sedan 70-talet. I år var även Joakims föräldrar med och min brors frus mamma, Linda så vi var ett rejält gäng. När vi kom fram blev det lite fika, några gick ner till sjön medan andra plocka blommor till midsommarstången eller hängde kvar kring huset. När midsommarstången var klädd inför eftermiddagens firande var det lunch och vattenkrig, både för barn och vuxna. John och Melissa sprang runt med varsin vattenpistol och ingen gick säker. Men det gjorde faktiskt inget att bli lite blöt, det var skönt i värmen. Efter maten blev det dessutom glass och jordgubbar, vilket är ett måste på midsommar.


Vid tretiden var det dags för det traditionella midsommarfirandet. Flera får närliggande stugor kom till gräsplanen framför huset. Vi hade lagt ut filt i en skuggig plats under ett träd och under några satt under en del av partytältet. Midsommarstången restes och det blev lite dans. Jisses vad varmt det var! Melissa fick avbryta för hon blev alldeles för varm. 28 grader, sol och dans är ingen perfekt kombination. Det blev bara två sånger sedan var det tillbaka till skuggan som gällde för alla. Den medhavda fikan intogs och det såldes lotter. Alla intäkter som de får på midsommarfirandet går till underhållet av vägen. Vi vann inget, men min mamma och Linda gjorde och vinsterna blev mer vattenpistoler. Ja, ni kanske kan tänka er att de kom väl till användning senare sen. Efter det var dags för auktioner, folk som skänkt saker som ska auktioneras ut. Bland annat var det väldigt fina hemgjorda fågelholkar.
Melissa var jättetrött och somnade en stund, men Wilhelm höll sig vaken och sov inte något under hela dagen. Inte ens under bilresan ner. Men när det var dags för sista dansen väckte vi henne. Det märktes att värmen tog hårt på alla då det blev färre personer som kom till ringen för varje dans. Efter den sista dagen blev det godisregn för barnen, Melissa tyckte det var jättekul men jag fick hjälpa henne lite då de större barnen var ganska så snabba.

När det traditionella firandet var klart så packade vi ihop våra saker och tog oss tillbaka till huset. Det blev ännu mer vattenkrig. Sedan svidade vi om till badkläder och tog oss ner till sjön. Årets första dopp blev det och det var så himla skönt i vattnet. Det var precis vad som behövdes i värmen. Bartolo däremot gillade inte att bada så mycket. Han gick bara i med tassarna lite innan han vände upp igen. Melissa doppade ena tån lite och tyckte det var för kallt.
När vi tog oss upp till huset igen matade jag Wilhelm så han kunde gå och lägga sig. Melissa och John var i fullt tjo att leka, några satt och njöt i skuggan och grillarna tändes. Det blev enkel mat i form av grillspett och potatissallad. Smidigt när alla kan göra sina egna spett.
Efter maten fick både Melissa och John lägga sig, och efter ett tag begav sin min morfar hem också. Vi andra satt ute och njöt av den underbara sommarkvällen ända tills att knotten kom fram. Då flyttade vi in oss till altanen och fortsatte att sitta och prata långt in på natten. Tills det var dags för Joakims föräldrar att bege sig hemåt och vi andra var så trötta att det var direkt i säng som gällde.

Midsommardagen

Rummet vi sov i var otroligt varmt och vi vaknade båda plaskblöta. Melissa kom in till oss kring klockan sex och Wilhelm vaknade då också. Jag försökte ligga kvar en stund men det gick tillslut inte längre. Så jag och Melissa gick upp. Min mamma var redan vaken så hon tog hand om Melissa medan jag gick en promenad med Bartolo, morgonluften var underbar och vi gick ner till sjön där min bror Erik och hans flickvän Nicole redan stod och fiskade. När vi kom upp till huset igen var Joakim och de andra på väg upp så jag och Joakim tog på oss badkläder och gick och tog ett morgondopp. Det var betydligt kyligare än dagen innan men så skönt att kyla ner kroppen efter den varma natten. Efter frukost utomhus åkte vi en tur med båten och fiskade. Melissa fick hjälpa Joakim att fiska och de fick en fisk tillsammans. Totalt blev det fem fiskar på fisketuren där Erik och Nicole stod för de resterande. Det var båtpremiär för både Melissa och Bartolo.
Efter pastasalladslunch och lite mer glass och jordgubbar ville Melissa åka ut med båten igen och denna gång ville hon att mormor skulle följa med. Så vi åkte ut igen, denna gång fiskades inget utan vi åkte fortare istället – vilket hon tyckte var jättekul. Det gjorde Bartolo också, han stod på kanten och njöt av vinddraget och vattnet som skvätte upp. Wilhelm stannade kvar morfar och gammelmorfar uppe vid huset. När vi var på väg in mot bryggan hoppade mormor i vattnet med kläderna på och simmade in den resterade biten, vilket har varit ett av Melissas samtalsämnen efteråt.

När båten var förtöjd igen så passade vi också på att bada igen innan vi tog oss upp till huset igen för att hänga lite i skuggan medan grillen tändes. Jag passade på att läsa lite innan jag lade ifrån mig boken och lade huvudet mot filten istället. Tänka sig att både jag och Melissa somnade en stund på filten innan det var dags för korv med bröd. Vilken midsommarhelg vi haft! Båda barnen däckade snabbt i bilen på vägen hem kan jag säga och idag har vi bara slappat.

Hur har er midsommar varit?

6 thoughts on “Midsommarhelgen

Add yours

  1. Vilken fantastisk midsommar ni fick. Precis så som det ska vara. Trevligt sällskap, lek och bus och dans runt stången.

  2. Men vilket härligt midsommarhelg firande med familj och vänner så som det ska vara. Kul med vatten krig 🙂

  3. Vilken härlig midsommar ni har haft, det låter helt underbart med vattenkrig och bad för det var ju väldigt varmt den dagen. Vi badade I mammas pool =)

  4. Men vilken fin tradition! Både låter & ser ut som ni fått det fantastiskt fint 🤗 Kul med fiske också & att ni fick napp. Min midsommar var inget speciellt, var bara hemma i år och gjorde ingenting💚 Ha en fin dag! Kramar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: