“Universums mörka hemlighet” av Malin V. Olsson

Fakta

Författare: Malin V. Olsson
Förlag: Visto förlag
Utgiven: 2019
Antal sidor: 384
Uppläsare:
Genre: Fantasy, Sci-fi
Serie: Del 1 i serien om Veronica Harrington
ISBN: 9789178850198

Handling

Året är 2179. Människan har erövrat månen och jordens förenade regering har bevisat att något utomjordiskt liv inte existerar. Rymdteamet, som består utav Kapten Lundegard, teknikern Aaron och överintelligenta Veronica som är både läkare och biokemist, ger sig ut på ett otillåtet uppdrag för att undersöka en av Jupiters månar. Men när de försvinner in i ett maskhål och hamnar någon helt annanstans och möter ett helt annat rymdskepp. Allt de tidigare trott om att utomjordiskt liv inte existerade visar sig vara en lögn, ett samarbete mellan solsystemets olika planeter. Nya vänskapsband formas, men samtidigt upptäcks ett nytt hot som kan förgöra hela universum.

Omdöme

Boken är skriven i jag-form där man som läsare får följa Veronica och jag tycker det är uppfriskande att hon vänder sig och talar direkt till läsaren. Boken är välskriven, innehåller en hel det medicinska och tekniska termer men de är invävda på ett bra sätt vilket inte får det att bli för mycket. Och jag som är lite nördig utav mig sitter och småler åt de pedagogiska delarna som när hon tar upp hur de elektriska impulserna i hjärtat fungerar. Det märks att Malin är sjuksköterska till vardags och applicerar sin kunskap även här. Handlingen är spännande, den har ett bra driv och det händer alltid något. Jag uppskattar verkligen att få ta del av rymdresan, planeterna och de olika rymdvarelserna. Det finns mycket fantasi och gestaltningarna gör att man ändå kan se allting framför sig. Persongalleriet är snäppet för stort för mitt tycke, och när jag lyssnade på boken var det bra att uppläsaren ställde om rösten beroende på vem som pratade så det var lite lättare att särskilja de olika karaktärerna. Men alla karaktärer är unika och jag tycker om flera utav dem. Tyckte särskilt mycket om roboten Tivity som räddats från att skrotas och hade en oförmåga att inte berätta viktig information om ingen frågat om den. Personligen hade jag önskat mig lite mer karaktärsutveckling hos Veronica, men det kanske kommer i de två nästkommande böckerna. Relationerna utvecklas för fort enligt mig, sedan kan språket som de använder när de är på arbetet vara lite för oprofessionellt och ibland respektlöst. Att säga “babe” eller “älskling” till sin partner när man är på jobbet och jobbar tillsammans är något som i alla fall jag reagerar på. Emellanåt känner jag att jag är för gammal för att uppskatta boken till fullo. Hade jag varit 15 när jag läste den hade jag förmodligen älskat den! Och det är ju trots allt en ungdomsbok. Men det är en rafflande och spännande bok som avslutas med en cliffhanger och jag väntar på att nästa bok i serien ska komma ut som ljudbok.

Mitt betyg ⭐️⭐️⭐️

One thought on ““Universums mörka hemlighet” av Malin V. Olsson

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: