“Det är du som känns – Clarissas bok” av Elisabeth Lendelund

Fakta

Författare: Elisabeth Lendelund
Förlag: Skimra nu förlag
Utgiven: 2022
Antal sidor: 368
Genre: Feel
Serie: Älvaliv: För en ny värld (del 1)
ISBN: 9789152739242

Handling

I boken får man följa Clarissa som blev sjuk i anorexia som ung och har fortfarande inte kommit över hennes tvillingbror Kess som försvann på en resa i Indien i början på 90-talet. Ovissheten ligger som en dimma mellan henne och livet. När hon steg ut ur barndomens land blev hemmet kusligt tyst och fyllt av det man inte talar om. Clarissas syskon kämpar lika mycket som hon.
Clarissa åker ut till Älvaliv där hennes barndomsvän Jonna har skapat ett själshem med gemenskap, mat, kurser och workshop. En plats att läka på.

Baksidestext
Människans behov av att tillhöra kan få ödesdigra konsekvenser när en ung vuxen upplever sig som avvikande. Anorexia, homosexualitet och familjehemligheter är några av ingredienserna som den här boken innehåller, i en trygg och jublande krans av hopp, vänskap och stor kärlek.
Du som läsare bjuds in till Älvaliv på ön vid havet, men riskerar att aldrig vilja lämna – var lugn: elva böcker låter dig njuta i den underbara miljön med sprakande brasor, facklor och många muggar med rykande varma drycker.

Omdöme

Förlaget skimra nu myntar genren Feel som syftar till att beröra läsaren, behandla svåra och sorgsna ämnen och i all svärta bidra med det skimrande hoppet, och det har Lendelund verkligen gjort i denna bok. “Det är du som känns” är välskriven, språket är otroligt vackert, finstämt och själfullt. Som läsare sveps man om med en varm och trygg filt samtidigt som man berörs av karaktärernas livsöden. Det är allt från djup sorg till stor glädje. Tempot i boken är långsammare än vad jag är van vid att läsa, men det gör inget. Den här boken får ta tid, precis som en läkeprocess gör, och den skapar mycket tankar. Jag fascineras av de olika teknikerna och workshopsen som de använder sig av i boken, även om jag själv förmodligen aldrig skulle göra något liknande. Den utspelar sig kring jul och nyår och är stämningsfull med knarrade snö, varma drycker och vedbrasor.
Man får följa flera karaktärer i boken, både i nutid och dåtid, och trådarna vävs samman på ett snyggt sätt, det kommer en del oväntade och uppskattade vändningar.

Mitt betyg ⭐️⭐️⭐️⭐️

One thought on ““Det är du som känns – Clarissas bok” av Elisabeth Lendelund

Add yours

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: