Melissas nya nattpartner; Ortos för höftledsluxation

Idag var det dags för besöket hos ortopedteknik för att få Melissas ortos (skena) för natten. Men innan jag går in mer på det tänker jag ge en snabb summering av hur vi har kommit hit.

När jag föddes så hade jag en höftledsluxation vilket innebar att höftkulan inte hamnar rätt i den skålen som ska omsluta den sedan när höftleden växer ihop. Eftersom att jag hade det när jag var liten så skulle även Melissas testas för detta eftersom det kan vara ärftligt. På BB kände läkarna(3 stycken olika) ingen instabilitet men remiss skickades ändå till ortopeden. Där kände de en instabilitet vilket ledde till ett par tårar från min sida, en Von Rosen skena för Melissa i 6 veckor och en tur till ortopeden varje vecka för badning. Vid återbesöket efter 6 veckor plockades skenan bort och läkaren tyckte att höfterna kändes riktigt bra. Vid röntgenkontrollen vid 6 månaders ålder så visade det sig att höfterna inte växt tillräckligt och att det fortfarande var en risk att kulan inte skulle hamna rätt. Så vi bestämde oss för att köra på en ortos på natten i 4 månader istället för gips. 
Så då är vi framme tills idag. Besöket på ortopedteknik gick jättebra. Hon som tog hand om oss vår jätteduktig på att förklara hur den fungerade och vad vi ska tänka på. Melissa så inte ett ljud undertiden som vi provade ut ortosen och undertiden som ortopedteknikern gick och sågade och filade så att den skulle passa Melissa så var det fri lek i rummet. Vilket Melissa tyckte väldigt mycket om. Hon skötte sig galant och ortopedteknikern kallade henne för en liten solstråle🌞
Säg hej till Melissas nya nattpartner😅

Den var smidigare att sätta på än vad jag trodde. Hon kan sitta upp i den men inte ställa sig upp, ja hon försökte men lyckades inte. Vi blev varnade att det kan bli några jobbiga nätter nu framöver tills hon vänjer sig vid den. Och om det inte går att hon har den hela nätterna så gör det inget, bara att hon har den några timmar. Vi har fått tillstånd att pimpa den så mycket vi vill för att den ska se lite roligare ut.

Vi får se hur det går. Om ett par veckor så kommer de ringa och höra hur det går. Jag är nöjd så länge hon kan fortsätta att röra sig fritt på dagarna och slippa gips❤ Fortsättning följer…

4 thoughts on “Melissas nya nattpartner; Ortos för höftledsluxation

Add yours

  1. Hej,
    Hittade just detta inlägg när jag googlade. Min dotter har precis fått remiss att få en otros på natten, efter att ej ha blivit godkänd vid sex månaders kontrollen (hon hade frejka sex veckor som nyfödd) Hur har det gått för din dotter? Vänjer de sig nattetid?

    1. Det varierar ganska mycket från natt till natt ännu. Just nu är det en jobbig period men det är nog pga. att en tand är på väg upp. Men överlag så tycker jag att de fungerar bra. Hon brukar ha den typ 5 timmar per natt sen blir hon ofta för varm. Ibland klarar hon hela nätterna. Men hon klagar aldrig när jag tar på den. Så länge hon har den några timmar så är det bra tänker jag.
      Lycka till! Hoppas att det går bra😊

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: