Fysioterapeutens ord

Idag var det dags för mitt besök hos fysioterapeuten för bedömning av min foglossning. Jag förklarade min situation med jobb, familj och vad jag upplevde att jag fick ont utav. Hon kände, klämde och tryckte. Jag fick göra diverse olika rörelser. Allt för att hon skulle kunna lista ut vart smärtan kom ifrån. Hon konstaterade att jag hade foglossning och att det framförallt satt i de bakre bäckenfogarna. Hon skulle skriva en anteckning till läkaren inför mitt besök på torsdag. Hon tyckte att jag inte skulle jobba men det är upp till läkaren och mig att bestämma.

Vad är foglossning?

När man är gravid så utsöndrar kroppen hormonet relaxin vilket luckrar upp leder och fogar, och gör de mer rörliga. Detta är för att förbereda bäckenet för den kommande förlossningen. Detta händer alla gravida kvinnor men det är inte alla som känner av det. Foglossningssmärtan uppstår när delarna i bäckenet rör sig och vid påfrestning av fogarna.

Tips mot smärta vid foglossning

 • Hitta en balans mellan aktivitet och vila. Allt du gör påverkar. Även om det inte känns något just i stunden så summeras allt upp och den värsta smärtan kommer ofta på kvällen/natten efter en aktiv dag.
 • Tänk att du har en tajt kjol på dig, detta för att inte röra höftlederna för mycket. Ju större rörelse desto mer påfrestning. Dvs. ta korta steg, undvik trappor, stå inte på ett ben osv.
 • Stå alltid med jämn belastning på båda benen för att inte belasta de ena sidan mer än den andra.
 • Variera mellan att sitta och stå.
 • Tänk över vilka saker i vardagen som du får ont utav, kan du undvika dem eller göra något som underlättar?
 • Sov med en kudde mellan benen för att få knäna i höftnivå
 • Använd foglossningsbälte om du upplever att det gör skillnad, det gör det inte för alla.

Jag fick även lite övningar som jag ska göra för att stärka upp musklerna kring bäckenet, kroppens egna foglossningsbälte.

Besöket hos fysioterapeuten fick mig att känna mig mycket bättre till mods. Det är foglossning jag har och hon förstod hur ont jag har. Mitt dåliga samvete har försvunnit och idag är den första dagen på ett tag som jag känner mig mer som mig själv. Den glada Elina😊 Nu hoppas jag verkligen att det fortsätter så!🙌

17 thoughts on “Fysioterapeutens ord

Add yours

 1. Det där inlägget önskar jag att jag hade läst för 25 år sedan när jag var gravid första gången och hade foglossning. Men fick aldrig besöka någon terapeut eller någon som hjälpte mig med det alls. Bra att du fått den hjälpen och att du kan släppa ditt dåliga samvete.

 2. Jobbigt med foglossning, hade så jag inte kunde arbete, mitt dåvarande jobb var att cykla runt och städa… Fungerade inte helt enkelt så blev faktiskt sjukskriven… 🙂

 3. Med sista barnet kände jag av lite, men har inte haft några större besvär av det alls. Däremot hade min ena dotter så tufft. Hon hade så ont och lång tid efteråt. Vissa drabbas hårdare. Ta det nu bara lugnt, Tyvärr lyssnar vi för lite på vad våra kroppar försöker tala om för oss.

 4. Jag hade faktiskt inte full koll på vad det var. Låter inte kul. Hoppas att övningarna hjälper lite 😊

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: