Enkel vaniljfudge – recept

Det här är ett väldigt enkelt sätt att göra egen vaniljfudge. Det är rekommenderat att använda sig av en digital termometer när man kokar den eftersom det kan gå väldigt snabbt på slutet. Hur många bitar du får ut beror självklart på hur stora bitar du vill ha.

Ingredienser ca 30 bitar):

1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
50 g rumsvarmt smör
100 g vit choklad finhackad

Gör så här:

1. Klä en form på cirka 20×20 med bakplåtspapper

2. Blanda grädde, socker, vaniljsocker och sirap i en kastrull med tjock botten

3. Koka upp utan lock och rör med jämna mellanrum, se till att du kommer åt hela botten när du rör så att det inte bränns

4. Koka tills smeten når 123 grader, om du vill ha lite hårdare fudge kan du låta den koka upp till 125-130 grader. Ju högre temperatur desto hårdare blir den Har du ingen termometer kan du göra kulprovet för att se att fått rätt konsistens. Kulprov – ta lite av smeten på en tesked och doppa den i ett glas med kallt vatten. Ta upp smeten ur vattnet, om den är klar ska den gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill ha.

5. Dra av kastrullen från plattan och låt den sluta bubbla. Rör ned den vita chokladen och smöret tills det smält ihop

6. Häll genast i formed med bakplåtspapper och låt svalna och stelna helt innan du skär upp den. Tar cirka 6 timmar i rumstemperatur. När den stelnat skär du upp bitar i önskad storlek. Förvara dem gärna svalt.

6 thoughts on “Enkel vaniljfudge – recept

Add yours

  1. Men åh så gott! Det var åratal sen jag gjorde julgodis, och mitt sista försök var kola. Dom blev som vanligt stenhårda så jag höll på att bryta tänderna av mig😂 Men nu blev jag sugen på att prova detta recept, och förstås använda en digital termometer för första gången😁

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: