“I ljusets makt” av Leigh Bardugo

Fakta:

Författare: Leigh Bardugo
Förlag: Gilla böcker
Originalspråk: Engelska
Original titel: Shadow and Bone
Översättare: Carina Jansson
Antal sidor: 295
Genre: Fantasy
Serie: Grisha- trilogin, del 1

Handling:

Alina Starkov är ingen särskild, bara en av alla fattiga, föräldralösa ungdomar i landet Ravka – ett rike som en gång var mäktigt och välmående men som nu drabbats av fattigdom och krig. Hon är kartograflärling på en resa genom den fruktade Skuggsänkan attackeras Alina och hennes bästa vän Mal, och när han hotas till livet väcks en uråldrig kraft hos Alina, stark nog att rädda Mal, och kanske även det krigshärjade Ravka.
Alina förs genast till landets magiska elit, Grishan, och en helt ny värld öppnar sig för henne. En värld av magi och gnistrande överflöd, men där Alina inte vet om hon kan lita på någon inte ens Grishans mäktige ledare, Skuggmästaren, som kanske är den enda som kan hjälpa Alina att ta makten över sin kraft och fullborda sitt öde.

Omdöme:

En spännande och välskriven bok. Som läsare får man följa Alina i första person och alla hennes tankar och känslor, och jag gillar verkligen hennes personlighet och hon är väldigt bitsk i sina tankar. Miljön och karaktärerna är bra gestaltade så att får tydliga bilder framför sig. Dynamiken mellan karaktärerna är bra och väldigt fängslande. Den har ett bra och rappt tempo men något enstaka parti känns lite långdraget. Den har tydliga klasskillnader, man får en väldig tydlig bild av hur samhället ser ut och det är ett magnifikt världsbygge. Handlingen är spännande och har sina tvister vilket jag uppskattar. Nu när jag läst ut första boken i serien har jag redan kastat mig över nästa. Den här bokserien tillsammans boken Högt spel ligger till grund för serien Shadow and Bone som finns på Netflix, och mitt problem var nog att jag sett serien innan jag läste boken vilket gör att jag redan har en bild av karaktärerna och tvisterna vet jag redan om, och det blir en jämförelse mellan serien och boken under hela läsningen. Om ni gillar fantasy tycker jag definitivt att ni ska läsa den, eller om ni inte är så förtjusta i att läsa så kan ni ju alltid se serien.

Mitt betyg ⭐⭐⭐⭐

7 thoughts on ““I ljusets makt” av Leigh Bardugo

Add yours

  1. det är alltid kul när man kan se bilder framör sej och det roligaste är när de gör boken till film så ser man om man uppfattat rätt i bilder 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: