“Livstjuvarna” av Linda Andersson

Fakta

Författare: Linda Andersson
Förlag: Visto förlag
Utgiven: 2019
Antal sidor: 368
Genre: Fantasy
Serie: Trilogin om Livstjuvarna del 1
ISBN: 9789178850372

Handling

16-åriga Mariell dör i en bussolycka tillsammans med resten av sitt basketlag och hamnar i dödsriket. Hon kan inte skaka av sig den gnagande känslan av att det inte var meningen att de skulle dö. Vilse i dödsriket försöker hon tillsammans med sin vän Bibbi ta reda på sanningen, men i dödsriket visar sig inget vara som det ser ut och det har sina egna regler, och folket säger sällan hela sanningen förrän det är försent. Driven av viljan att ta sig tillbaka till de levandes värld ger hon sig ut på en hisnande och farlig resa som kommer kosta henne hela hennes efterliv. Är Mariell verkligen redo att offra evigheten för en livstid?

Omdöme

Boken är skriven i första person så att man som läsare får följa Mariell. Ett bra val då man som läsare inte får veta mer än det Mariell får reda på och att man introduceras och lär sig den nya världen allt eftersom hon gör det. Hon är rättfram, pratar innan hon tänker och ganska kaxig och hon känns verkligen som en tonåring. Språket är ungdomligt, lätt att följa med i, har ett bra flyt och kapitlen är lagom långa. Dock hade jag lite svårt att komma in i boken till en början, det kan ha lite att göra med boken jag läste innan eller att jag till en början inte riktigt klickade med Mariell. Hon har en stor personlighet och tar plats, och ibland blev attityden lite för mycket för min del men sedan mjukade både hon och jag, och efter ett tag ville jag inte bli av med henne.

Boken har ett fantastiskt väldsbygge och det märks att det är många timmar nedlagda för att få allt att stämma överens. Jag är helt blown away över fantasin som Linda besitter för att ha skapat världen som är minst sagt surrealistisk. Ingenting är omöjligt i dödsriket, och handlingen är långt ifrån förutsägbar. Något jag verkligen uppskattade, då man inte visste vart man skulle hamna när hon kastade sig in i ett kryphål och det i sig har en tjusning. Gestaltningen är spektakulär och även om många saker är surrealistiska så får jag ändå en tydlig bild framför mig, både av karaktärer och miljöer. Karaktärerna är sina egna och har sina egenheter, vilket gör att jag tar in dem i hjärtat men även stör mig på dem emellanåt. Det är spännande handling och det finns hela tiden ett driv framåt även när tempot blir något lugnare. Den innehåller också viktiga ämnen som HBTQ och moraliska överväganden som enligt mig gör den till en stark ungdomsbok, förutom att den är en fantastisk fantasy. Det är många frågor som kommer upp under tidens gång, och det lämnar mycket för nästa bok i serien som jag för övrigt håller på att sluka just nu.

Mitt betyg ⭐⭐⭐⭐+

3 thoughts on ““Livstjuvarna” av Linda Andersson

Add yours

  1. Ja jag kommer ihåg när jag läste första delen att jag hade lite svårt för Mariell med men ju mer och längre in i böckerna man kommer, fastnade jag verkligen för henne. Linda sätt att skriva är så bra 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: