Starten av min hälsoresa

Nu har även påsken passerat och nu är det dags för mig att ta tag i mig själv. Nu är det dags med de extra kilorna och få tillbaka styrkan och konditionen. Så nu börjar jag en hälsoresa igen.
Tidigare har jag gått ned från 96 kg till 62 kg. Joakim som inte kunde nå runt mig när vi träffades kunde tillslut nå sina egna armbågar med lilla mig däremellan.
Men när vi flyttade upp till Linköping började vikten krypa uppåt igen, vilket inte var konstigt. Det var mycket som hände i livet och inte så mycket tid och ork för träning. Det var jobb, husbygge, bröllopsplanering och två veckor efter vi flyttat in i huset visade stickan ett tydligt plus. Och nu två barn senare är det dags att ta tag i kroppen igen. Att hitta tillbaka till den starka, smidiga, mer självsäkra och gladare Elina.

Jag tänker inte följa någon speciell diet, jag klarar inte av förbud. För mig handlar det om sunda val och jag ska hitta tillbaka till en livsstil som funkar i längden – ingen quick fix! Äta bättre och röra mig mer helt enkelt. Jag kommer äta någon kaka eller godisbit då och då, men inte alls i samma utsträckning som tidigare. Nu börjar kommer jag räkna kalorier med hjälp av en app för att bilda mig en ordentlig uppfattning om hur mycket jag bör äta. Jag vill inte äta för mycket eller för lite. I och med att jag ammar så kommer jag ligga lite i det övre spannet. Jag kommer väga mig en gång i veckan och ta mina mått en gång i månaden. Jag tänker inte stirra mig blind på vikten, det är inte den som är det viktigaste. Men det är ett bra och enkelt redskap för att se att jag är påväg åt rätt håll. Det gör det även enkelt att sätta upp delmål vilket är en viktig del för att hålla motivationen uppe. Jag kommer ha delmål både när det gäller vikten och träningen.

Det känns lite utlämnande att skriva ut min vikt och mått, men jag tänker låta er följa med på resan och då ska det även vara helhjärtat.

Startvikt: 78,1kg
Startmått
Arm: 33 cm
Lår: 61 cm
Midja: 91 cm
Höft: 99cm
Målvikt: 58 kg

För att lyckas ordentligt behöver jag veta vad mina svagheter är, så här kommer dem.

Mina fallgropar:
Jag är en känsloätare
Jag är en smygätare
Jag äter när jag inte har något annat att göra
Ju senare i veckan desto mer sötsugen är jag
Värsta tidpunkterna: 15.00 – 16.30 och efter kl. 19 för då brukar suget finnas
Tappar motivationen för träning i perioder

Enkla knep i vardagen
(saker som funkar bra för mig)

Ha alltid frukt hemma – frukt istället för fika
Alltid grönsaker till maten
Lägg upp lite mindre mat på tallriken än vad jag egentligen tror jag kommer äta – om jag fortfarande är hungrig när jag ätit upp så hämtar jag mer då eller fyller på med grönsaker
När suget sätter in – drick vatten
Matsedel – lättare att planera in vad som ska ätas
Sätt väckarklocka 10 minuter tidigare och kör några styrkeövningar direkt när de gått upp ur sängen.
Planera in vilka dagar som träningen ska utföras – lättare att den faktiskt blir av
Dagligt stegmål – för mig är det 13 000 steg

Jag kommer börja lugnt med träningen och sedan trappa upp den allteftersom. Löpningen får vänta tills jag varit på efterkontroll hos barnmorskan och tills jag tappat något mer kilo för att underlätta för mina knän. Jag vet att det flera både här i bloggvärlden och i min privata umgängeskrets som håller på att gå ned i vikt och skaffa sig en mer hälsosam livsstil. Det vore jättekul om vi kunde stötta och inspirera varandra att fortsätta.
Hoppas ni vill följa mig på min hälsoresa!

17 thoughts on “Starten av min hälsoresa

Add yours

  1. Det är en sund inställning. Äta normalt, inga förbud, osv. Det ska trots allt bli en livsstil och ingen “bantningskur”

  2. Vilken resa du har varit med om =) vad du kämpade på med din vikt. Jag är den som kan äta macka på kvällen och jag äter en del godis fast jag inte borde =) jag borde verkligen starta min hälsoresa men jag har en massa tippar..

  3. Du vet var det finns färdiga matsedlar om du behöver. Lägg ribban lågt och öka, det är roligare att lyckas än att gå ut för hårt och minska. Stort lycka till!

  4. Jag tycker att det låter sunt och det känns som om du verkligen har tänkt igenom det här. Heja dig! Har också ca 15 kg jag vill gå ner. Reggar också maten och planen är att komma igång med träning.

    1. Ja, man måste ju ha tänkt igenom och ha en plan annars håller det inte.
      Hoppas du kommer igång med träningen snart, vi kanske kan följas åt i vår resa framöver 😊

  5. Du har tankarna och sinnet där så det är klart att du fixar det och sätter man mindre delmål så kommer man lyckas bra, precis som du tänker. HEja dig =D

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: